5x waarom jij vaker naar buiten moet

Trek je schoenen aan en ga!

Lees ook

Nu de dagen langer worden en de voorjaarszon zich steeds vaker zal laten zien, kunnen we niet wachten om naar buiten te gaan. En dat is maar goed ook, want buiten zijn is supergoed voor je gezondheid. Happy in Shape zet vijf voordelen onder elkaar.

5x waarom jij vaker naar buiten moet

1. Ontspanning

Met onze overvolle agenda’s lijkt het steeds moeilijker om te ontspannen, terwijl het wel heel belangrijk is. Wil je dus even aan de drukte ontsnappen en echt ontspannen? Ga wandelen of fietsen en laat je telefoon thuis, of zet het internet uit zodat je niet gestoord wordt. Doordat je tijdelijk offline gaat, waan je je even weg van de hectiek en kun je je hoofd leegmaken.

2. Boost je korte termijn geheugen

Door te genieten van de rust van de natuur, presteert je kortetermijngeheugen beter. Hoe dat komt? Op een rustige plek heb je minder prikkels en ben je dus minder afgeleid en dit komt je geheugen ten goede. Kortom, rust maakt scherp, dus zoek het vooral op.

3. Geen stress

Uit onderzoek blijkt dat tijd in de natuur doorbrengen zorgt voor verlaging van je cortisonniveau; een hormoon waarnaar gekeken wordt wanneer spanning geïnventariseerd wordt. Nog een plus: door een kleine pauze in de buitenlucht verlaag je je hartslag.

4. Immuunsysteem

Studies tonen ook aan dat in de natuur zijn helpt om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden. Bovendien verhoog je je immuunsysteem door lekker de buitenlucht in te gaan, en met al die verkoudheden en griepjes de laatste tijd, is dat absoluut geen overbodige luxe.

5. Heb plezier

Misschien nog wel het belangrijkst: buiten zijn is fijn. Je kunt nieuwe omgevingen ontdekken, allerlei moois dat Moeder Natuur ons geeft zien en lekker bewegen. Daarnaast is het belangrijk af en toe even afstand te nemen en alleen te zijn. Vind je het alleen toch een beetje stil? Zet ontspannende achtergrondmuziek op, of luister naar een rustige podcast.

En voor wie niet graag alleen is, met een vriendin afspreken om samen de natuur in te gaan, kan natuurlijk ook. Zo kun je met elkaar afspreken dat je wel samen de hort op gaat, maar dat dat niet betekent dat je continu met elkaar in gesprek moet zijn. Wil je helemaal goed bezig zijn? Neem een ander mee naar buiten. Misschien heb je een ouder of grootouder die slecht ter been is en daarom niet vaak buiten komt, terwijl alle bovenstaande voordelen natuurlijk ook voor hen gelden. Met jouw ondersteuning en een rollator of scootmobiel, kan niet alleen jij, maar ook zij van de buitenlucht genieten. Winning!

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook