Zo maak je kunstwerkjes in je koffie

Zo word jij een echte thuisbarista!

Lees ook

Een schoon opgemaakt bed, een volmaakte avocado of een cappuccino met perfect opgeschuimde melk: de kleinste dingen kunnen al voor een geluksmoment zorgen.

Wat de koffie betreft, is het extra leuk als je favoriete koffiebar mooie vormen (denk aan een hartje, zwaan of bloem) met de melk in de koffie kan maken. Maar wie maakt dat nu het koffiebarretje tijdelijk niet open mag? Happy in Shape tipt hoe je zelf kunstwerkjes in je koffie kunt maken.

De perfecte cappuccino

Een figuurtje in je koffie begint bij de perfecte cappuccino. Enne, ja, het is best een kunst om die te maken. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat er allemaal van belang is en wat je moet doen voor die perfecte 'cappu'.

Oei, deze expert vertelt ons dat het niet makkelijk is, maar dat betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is. Het figuurtje is pas de laatste stap en die krijg je pas als alle stappen daarvoor goed zijn uitgevuld. Begin dus met goede verse koffiebonen en gebruik bij voorkeur volle melk. Opschuimen met plantaardige melk kan natuurlijk ook, maar door het hoge vetpercentage is deze melk qua structuur het meest geschikt voor het maken van figuurtjes.

Apparatuur

We begrijpen dat jij niet zo'n professioneel koffiezetapparaat op je aanrecht hebt staan, maar de espresso moet wel van goede kwaliteit zijn. Lukt het dus niet om een espressoshot te maken met een duidelijk zichtbare crèmelaag, pak het dan als een echte Italiaan en schaf een 'espressopotje' aan van bijvoorbeeld Bialetti koffie.

Iets ingewikkelder wordt het opschuimen van de melk, want zo'n handig tuutje uit het filmpje heb je waarschijnlijk niet. Gelukkig kun je ook melk opschuimen met de hand en zijn er daarnaast verschillende apparaten die het werk van je overnemen.

Belangrijk is dat je hoe dan ook niet met te weinig melk werkt. Wil je alleen voor jezelf een cappuccino maken? Je de opgeschuimde melk na gebruik gewoon laten afkoelen en later opnieuw gebruiken. Melk die al warm is opnieuw schuimen kan daarentegen niet, want dan verbrandt je melk.

Wil je weten wat de verschillende mogelijkheden zijn? Klik hier. Genoeg om de komende tijd uit te proberen, toch?

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook