Sample Page Title

Weeklight, de naam van het boek van de wereldberoemde kookboekenschrijfster Donna Hay verklapt het al: de hele week lichte en smaakvolle gerechten die barsten van de groenten. Precies waar we in deze tijd van het jaar zoveel zin in hebben!

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op:Post Source
Empty space
Empty space

De liefde voor eten zat er bij Donna Hay al vroeg in. Haar opa en oma hadden een moestuin waar ze van jongs af aan spruiten en tomaten oogsten, én bonen, die ze met haar oma dopte. Groenten werden haar dus met de paplepel 'ingegoten' en dat heeft zoals we inmiddels weten zijn vruchten afgeworpen. Al was ze niet van alle veggies fan. Als kind gruwelde ze bijvoorbeeld van kool, wat ze tegenwoordig wel een heerlijke groente vindt, omdat ze nu weet hoe ze het lekker klaar moet maken. En dat is precies wat ze ons met het kookboek Weeklight wil leren.

Een les die te maken heeft met creativiteit, want al vindt de kookboekenschrijfster niet dat ze goed is in kunstzinnige dingen als schilderen, ze noemt zichzelf wel een creatief persoon. Waar ze dan zo verdacht goed in is? In creatief omgaan met eten. Die vindingrijkheid is terug te vinden in het kookboek, waarin ze snelle recepten deelt die je een goed gevoel geven en rijk zijn aan groenten. Groenten zijn namelijk voedingsproducten die veel mensen meer willen eten. ‘Of het nu voor het milieu of de eigen gezondheid is, je hoort vaak het voornemen om gezonder te eten en daar komen groenten bij kijken. Wat die wens lastig maakt, is dat veel mensen vasthouden aan een bepaalde routine. Stel, je hebt een slechte herinnering aan een bepaalde groente, zoals ik aan kool, of je wilt iets nieuws proberen, maar weet niet hoe je het smaakvol bereidt? Dit kookboek helpt daarbij.’

Update groenten

Meer groenten dus. Hoe begin je daarmee? ‘Neem iets wat je niet lekker vindt. Is dat wortel? Dan vraag ik me af: hoe kan ik mijn mening over wortels veranderen? Zo kun je je bijvoorbeeld focussen op het positieve van die groente, en er op die manier anders naar kijken. Wortels hebben veel natuurlijke suikers in zich en die zoete smaak komt goed naar voren als je ze bakt. Leg ze op een bakplaat, combineer ze met een andere groente en iets knapperigs als kikkererwten, hussel door elkaar, voeg wat honing, iets pittigs en knoflook toe en laat de oven zijn werk doen. Klaar? Je hebt een blad vol smaken en daar maak je met rucola en babyspinazie een warme salade van. Finish met een dressing van yoghurt en citroensap, en écht: je zult genieten van de nu zoete en knapperige wortels.’

Donna’s boodschap is dan ook: update your repertoire. ‘Als je in de supermarkt staat, moet je niet denken: o, ik heb dat nodig, en dat. Nee, pak iets nieuws, breng het naar huis en kijk wat je er mee kan.’ Het updaten betekent niet alleen dat je nieuwe groenten moet proberen, maar ook dat je anders gaat koken met producten die je gewend bent, om verveling te voorkomen.

Herb girl

Wanneer je iets nieuws maakt of anders kookt, probeer het dan altijd zo smaakvol mogelijk te maken. ‘Je manier van bereiden is van invloed op de smaak. De reden dat ik niet van kool hield, was door de textuur. Ik at het vroeger te veel doorgekookt, blugh, zo zompig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de geur… Nu weet ik hoe ik de kool knapperig kan maken en vind ik het wél lekker.’ Probeer dus eens groenten te roasten en te bakken voor extra smaak en schuw lekkers als kruiden niet. Donna is een echte herb girl, maar voegt naast verse kruiden ook vaak andere smaakmakers zoals citroenschil toe aan gerechten.

Neem het recept op de voorkant van het kookboek: groentebeignets met edamame-avopuree, een variant op haar basisrecept voor spinazie-courgettebeignets. In dat basisrecept zit een hand vol fijngesneden muntblaadjes en Parmezaanse kaas. Smaakmakers waardoor je volgens Donna vanuit al direct een gerecht hebt waarin je veel proeft en geniet van verse smaken.

Werken met basisrecepten is iets wat de Australische graag en in veel van haar kookboeken doet. Over die sectie uit het boek is ze dan ook enthousiast. ‘Het belangrijkste is dat je het basisrecept onder de knie hebt en daarna kun je er eindeloos mee variëren. Zo deel ik een basisrecept voor broccolideeg en van dat deeg maak ik thuis vervolgens van alles: pizza, flatbread, maar ook taco’s.’ Het leuke aan basisrecepten is dat je je er, door ze veelvuldig te bereiden en dus te herhalen, comfortabel bij gaat voelen en je er vervolgens je eigen creativiteit in kwijt kunt.

Geniet!

Waar de kookgoeroe nog enthousiaster over is, zijn de double choc-chunkcookies die ze ook maakt met behulp van een basisrecept. ‘Daarvoor gebruik ik geen boter maar tahini, yum, echt lekker.’
Maakt dat de koekjes nou ook gezond? ‘Ze zijn niet per se gezond, maar alles wat je zelf maakt, en zeker als je daar volkorenmeel en tahini voor gebruikt, is beter dan voorverpakt uit de supermarkt.’ Sowieso zweert Donna bij natuurlijke ingrediënten, omdat die ervoor zorgen dat je je goed voelt. ‘Als je gebalanceerd eet, heb je meer energie, voel je je niet sluggish en krijg je je vitaminen en mineralen binnen. Dat ik dat zeg, betekent alleen niet dat ik dat ook op wil leggen. Ik ben niet strikt, geloof niet echt in regels en maakte dit kookboek voor iedereen die meer groenten wil eten. Ik laat zien hoe dat, met hele simpele ideeën en recepten, kan, maar niet móet. En wil je dat chocoladekoekje eten? Eet het dan en geniet ervan. Voor mijn zoons maak ik de koekjes van dat recept af en toe en stop ze in hun lunchbox. Als zij die dan openmaken op school, zijn ze blij verrast door het lekkers. Daar gaat het wat mij betreft om, om het gevoel dat het oplevert. Dus geniet, en voel je niet schuldig.’

Beeld: Con Poulos