Recept: Spaanse paella met zeevruchten en saffraan olie

Het einde van de zomer komt in zicht. Maar omdat we daar natuurlijk niets van willen weten, halen we onze favoriete vakantielanden gewoon naar Nederland door gerechten uit het buitenland te bereiden in onze eigen keuken. Zo waan je je toch nog een beetje weg en geniet je optimaal van je staycation. Aan de slag!

Spaans

Een goede reden om van Spanje te houden? Niet alleen de Spaanse zon en zee hebben we lief, maar ook het tafelen met sangria en paella. Hoewel een bezoek aan het land nu tricky is, kun je die lekkernijen wel gewoon zelf maken en er dus alsnog flink van genieten.

In deze paella zitten uiteraard zeevruchten en saffraan maakt het gerecht helemaal af. Zoek je zelf een recept voor de sangria erbij?

Ingrediënten

voor 4 personen
465 gram gerookte paprika uit pot
250 gram gele rijst
100 gram doperwten
5 draadjes saffraan
4 el Becel Olie Blend Classic
500 gram mosselen
12 gamba’s
15 g platte peterselie
2 tomaten
2 knoflookteentjes
1 citroen
750 ml groentebouillon
½ tl gedroogde chilivlokken
2 el Becel Original Vloeibaar voor koken en bakken
zout en peper

How to prepare

1. Doe de saffraan in een kom en giet hier de Becel Olie Blend Classic bij. Laat staan tot later gebruik. 2. Snijd de gerookte paprika in reepjes, de citroen in partjes, pers de knoflook en snijd de ui en peterselie fijn. 3. Breng de groentebouillon aan de kook, zet het vuur laag zodra de bouillon het kookpunt heeft bereikt. 4. Verhit Becel Original Vloeibaar voor koken en bakken in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, paprikareepjes en chilivlokken toe en roerbak 2 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan en roerbak totdat het meeste vocht van de tomaten verdampt is. Voeg de gele rijst toe, roer het geheel goed door en verlaag de temperatuur. Voeg de groentebouillon toe aan de pan en laat het geheel 10 minuten pruttelen. 5. Verdeel de gamba’s over de rijst en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen op laag vuur totdat de rijst en de gamba’s gaar zijn. Draai de gamba’s halverwege de kooktijd een keer om en voeg ook de doperwten toe aan de pan. Haal, wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen, de pan van de warmtebron. 6. Doe ondertussen de mosselen in een ruime kookpan en giet hier genoeg kokend water bij zodat de schelpen 0,5 cm onder water staan. Doe de deksel op de pan en stoom de schelpen totdat ze open staan. Gooi schelpen die dicht blijven weg. Verdeel de open schelpen over de paella, giet hier de saffraan olie over en serveer met citroenpartjes.

Bron: Mireille Sneekes | Beeld: Becel

Laatste nieuws