Dit is het eerste museum in Nederland voor digitale kunst

Er zijn hartstikke veel musea te vinden in Nederland, maar een museum voor digitale kunst was er nog niet. Het hypermoderne Nxt Museum brengt daar verandering in!

Lees ook

Nxt Museum

Het pas geopende museum doet zijn moderne naam eer aan: Nxt Museum is namelijk compleet gericht op nieuwe mediakunst en opkomende technologieën. Het museum vind je in Amsterdam-Noord, een plek die steeds hipper wordt én waar veel ruimte is. Zo heeft het nieuwe museum een oppervlakte van 1.400 vierkante meter (!) en konden daar zodoende acht grootschalige multi-zintuigelijke installaties gemaakt worden. Die installaties zijn tot stand gekomen dankzij multidisciplinaire samenwerkingen tussen (inter)nationale kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten en zijn supermooi. Denk aan allemaal lichtjes, kleuren en interessante vormen en patronen die je meenemen naar een andere wereld.

Tentoonstelling

De volledige tentoonstellingsruimte van het museum wordt nu in beslag genomen door 'Shifting Proximities'. Deze tentoonstelling nodigt je uit om fysiek, emotioneel en intellectueel in contact te komen met de wereld om ons heen.

Wait, what? Jouw ervaring met de tentoonstelling is gepersonaliseerd: elk bezoek is dus uniek. Tijdens dat bezoek maak je contact met dingen waar je normaal misschien niet over nadenkt. Zo kun je de vorming van een zwart gat ervaren, leren hoe bomen communiceren en ontdekken wat de tekortkoming van algoritmes voor gezichtsherkenning is (heb jij al een telefoon die dat doet?). Op die manier onderzoekt deze openingstentoonstelling hoe bezoekers maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe ze erop reageren. En da's best belangrijk in deze tijd.

Ook deze tentoonstelling is een samenspel van creatieve ideeën, baanbrekend academisch onderzoek en technologische innovatie en bestaat uit werk van verschillende kunstenaars. Zo zien we werk van een ecologisch kunstenaar, maar ook van een sciencefiction-kunstenaar en audio-visuele artiesten. Een spannende must-visit als je het ons vraagt.

Klik hier voor meer informatie.

Beeld: Peter Tijhuis

Laatste nieuws

Zie ook