5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Het is vandaag de internationale dag tegen voedselverspilling. Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat we €570 euro aan eetbaar voedsel weggooien per huishouden en dus is het hoog tijd om dat te veranderen.

Lees ook

1. Kliekjes vergeten

’s Avonds extra pasta maken, zodat je morgenmiddag een pastasalade kunt eten op werk. Klinkt erg goed en verantwoord, maar helaas gebeurd het té vaak dat deze goedbedoelde kliekjes worden vergeten en uiteindelijk alsnog in de prullenbak belanden.

2. Bewaar restjes

Nog een halve paprika, ui of zak pasta over? Bewaar het en werk aan je kookkunsten door een uitgebreide lunch te creëren.

3. Check dubbelcheck

Als een product over de datum is gooien we het vaak zonder pardon weg. Wist je dat de houdbaarheidsdatum maar een indicatie is? De smaak en kwaliteit kunnen achteruit gaan, maar het zegt niks over de voedselveiligheid. Wel is het altijd handig om even zelf te beoordelen hoe het er nog bij ligt.

4. Stop met uiterlijke eisen stellen

Veel mensen die een banaan zien met bruine vlekken laten deze liever liggen, hetzelfde geld voor mandarijnen of appels. Hier is eigenlijk geen reden toe, want de voedingswaarden zijn vaak nog steeds intact én bruine bananen schijnen zelfs extra goed te zijn voor je immuunsysteem.

5. Wees niet bang

Bepaalde fruit -en groentesoorten hebben onderdelen die eigenlijk nooit gegeten worden. Zonde, want met het blad van tomaten kun je nog een heerlijke pestosaus maken en uienschillen zijn een perfecte smaakmaker.

Bron: Lotte van Zijl

Laatste nieuws

Zie ook