Breng wat stijl en eenheid in je keuken

Nu ons land weer grotendeels op slot zit en de mogelijkheden om op pad te gaan dus nog beperkter zijn, brengen we extra veel tijd door in de keuken. Maar hoe zit het met de stijl in de ruimte? Grote kans dat het een chaos is, terwijl je er gemakkelijk stijl en eenheid brengt!

Lees ook

Stijl en eenheid

Je hebt je keuken vast en zeker met veel zorg en aandacht uitgezocht. Een keuken die precies past bij jouw smaak, jouw stijl, en ook nog eens bij de rest van het interieur. Het valt echter niet mee om deze stijl in de jaren erna ook goed vol te houden. De keuken is een ruimte die veel wordt gebruikt, en waar zich vaak heel wat spullen en apparaten verzamelen, in de loop der jaren. En die zorgen er niet zelden voor dat er van die zorgvuldig uitgezochte stijl nog maar weinig over is. Valt dit te voorkomen, of kun je het maar beter accepteren?

Welke stijl heeft jouw keuken?

Als je een nieuwe keuken uitzoekt, dan denk je waarschijnlijk goed na over de stijl die je voorkeur heeft. Je wilt een keuken die goed past bij de inrichting van je huis, maar ook zeker bij je persoonlijke stijl. Je hebt vast en zeker een goed idee van wat je mooi vindt aan een keuken, en wat je liever niet ziet. Misschien kies je voor een hele strakke keuken, met een industriële touch. Of houd je meer van landelijk, of een romantische stijl? Wat je ook kiest, je zal ervoor zorgen dat alles bij elkaar past. Dat de kleur van de kastjes past bij de vorm en de stijl ervan. Dat je werkblad in een kleur en een materiaal is uitgevoerd dat past bij de stijl van je keuken. Een industriële keuken met een rustiek houten blad dat je eerder in een landelijke keuken zou verwachten, dat kan een behoorlijk rare combinatie worden.

Op deze manier stel je je keuken langzaam maar zeker samen, en als hij wordt geplaatst zal je waarschijnlijk ook de accessoires of bijvoorbeeld de keukentafel die je in dezelfde ruimte plaatst in dezelfde stijl aanschaffen of stylen.

Hoe zorg je dat deze stijl in stand blijft?

Een keuken in een bepaalde stijl samenstellen is één, deze stijl ook in stand houden als je de keuken eenmaal een tijdje gebruikt is het volgende. En dat is vaak lastig, Naarmate de tijd vordert zal je steeds wat minder kritisch worden op wat er in je keuken terechtkomt, en voor je het weet is het door alle apparatuur en accessoires die je verzamelt een bonte verzameling van spullen geworden.

Dit kun je voorkomen door een bepaalde stijl te kiezen, en heel streng te zijn: alleen apparaten of andere accessoires die de juiste stijl hebben komen je keuken in. Heb je een industriële keuken, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen zwarte apparatuur erin te plaatsen. Denk aan een zwarte Nespresso koffiemachine, bijvoorbeeld. Vul dit aan met een zwarte waterkoker, en denk ook aan andere zwarte apparaten. Houd je dit goed vol, dan zal je keuken netjes de juiste stijl houden. Wees echt streng; plaats je tussen al je zwarte apparaten opeens een wit exemplaar, is het hele effect al snel verloren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Bijenkorf.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook