Dit is hét geheim om je reuk- en smaakverlies door corona terug te krijgen

De 'hack' gaat viral op social media. Het proberen waard?

Lees ook

Koorts, droge hoest en vermoeidheid zijn bekende klachten als je het coronavirus te pakken hebt, maar velen raken ook hun reuk- en smaakvermogen wekenlang kwijt. Is dat jou overkomen? Dan zul je heel blij worden van deze hack die viral gaat.

Jamaicaans ‘medicijn’

Meerdere video’s van het platform TikTok gaan momenteel heel het internet over. Hierin laten mensen die het coronavirus hebben gehad een trucje zien waardoor zij hun reuk en smaak weer terugkregen. Het geheim? Een Jamaicaanse remedie.

Verkoolde sinaasappel

Het enige dat je nodig hebt is een sinaasappel, een beetje bruine suiker en een gasfornuis. Zet de sinaasappel op de gasbrander en zet het fornuis aan. Laat de sinaasappel volledig zwart kleuren van de buitenkant. Blijf er goed bij, want heel brandveilig klinkt het niet. Zet het fornuis uit en verwijder vervolgens de zwartgeblakerde schil van de vrucht. Meng het vruchtvlees met een schepje bruine suiker en eet dit mengsel op wanneer het nog warm is. Onderdaan de pagina vind je de how to video's.

Wetenschappelijk bewijs

Veel TikTokkers verwijzen naar het bijzondere trucje als een traditioneel Jamaicaans ‘medicijn’. Wetenschappelijk bewezen dat het écht werkt is het nog niet, maar volgens veel mensen is het zeker het proberen waard. Onderzoekers verdiepen zich nu ook in het fenomeen van de verkoolde sinaasappel. 'Je kunt een paar keer per dag aan zeer sterke aroma’s, zoals dat van verkoolde sinaasappel, citroenrasp, eucalyptus of kruidnagel, ruiken om je reukvermogen weer terug te krijgen', vertelt dokter Omid Mehdizadeh aan Bustle. Deze strategie wordt al langer gebruikt bij mensen die door een (virus)infectie hun smaak en reuk zijn verloren.

Volgens dokter Pamela Dalton kan het ook toevallig zijn. 'Mensen weten vaak niet hoeveel van hun reukvermogen ze precies verloren hebben, dus als ze iets heel intens ruiken, zoals een verbrande schil van een sinaasappel, is dat een uitzonderlijke sensatie. Je kon misschien alweer een beetje ruiken, maar je hebt het systeem hiermee als het ware wakker geschud.'

Vier weken

Volgens een onderzoek van het British Medical Journal herstelt 90 procent van de mensen die hun reuk- en smaakvermogen door het coronavirus zijn verloren binnen vier weken. Ook zonder verbrande sinaasappelschil zou je dus langzaamaan weer je geur en smaak terugkrijgen. Of de truc met de oranje vrucht dit proces een beetje kan versnellen is nog onduidelijk, maar als we de laaiend enthousiaste reacties op TikTok mogen geloven, valt het zeker te proberen.

@tiktoksofiesworld

#tiktokmademedoit It could totally be a coincidence…. #Covid19 #tastebuds #lossoftaste #jamaicanremedy #covidsymptoms

♬ Married Life – Michael Giacchino

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook