De nieuwste selfcare trend? Sjamanisme.

Al heel normaal in L.A. en binnenkort ook onderdeel van ons nuchtere bestaan.

Lees ook

Yoga, mediteren, edelstenentherapie… Spirituele selfcare is inmiddels heel normaal geworden. Maar als we de trends moeten geloven, is dit nog maar het topje van de New Age ijsberg. De nieuwste trend? Sjamanisme. Al heel normaal in L.A. en binnenkort ook onderdeel van ons nuchtere bestaan.

Selfcare

Wie je ook bent, de kans is vrij groot dat ook in jouw leven stress een grote rol speelt. Te groot, misschien wel. En dat een beetje meer selfcare helemaal geen kwaad kan. In Los Angeles – toch wel dé wellness hoofdstad van de wereld – zijn plantengeneesmiddelen, sjamanen, astrologie, reiki en sound baths inmiddels net zo normaal als het drinken van een green morning juice.

Eat Pray Love-injectie

Maar écht nieuw is het allemaal niet. Het gaat al terug naar de New Age-beweging in de jaren zestig Sloten we onszelf voorheen op in kloosters om tot ‘bezinning’ te komen en gingen we niet veel later naar India voor onze spirituele Eat Pray Love-injectie, nu zoeken we ons heil meer in (hallucinerende) plantmedicijnen en oeroude rituelen uit de Amazone. Of we nu praten over de laagdrempelige essential oils of het ‘heftige maar life changing’ ayahuasca.

Hoewel sjamanistische praktijken en medicijnmannen en -vrouwen al een bekend fenomeen zijn uit de oude Inca-, Indiase en Egyptische beschavingen, wordt de term tegenwoordig veel gebruikt als een catchall voor allerlei spirituele genezers en methoden. De term ‘sjamaan’ komt van origine uit Siberië en betekent zoiets als ‘hij die een helder weten heeft’, maar we praten nu veel meer over verschillende sjamanistische methoden. Het zijn technieken om onszelf te genezen op een holistische manier.

Spirituele behoefte

Dat deze ver-van-ons-bed-rituelen opeens zo populair zijn in de Westerse maatschappij is volgens antropoloog en curator Cunera Buijs best verwonderlijk, want in hoeverre passen ze nou echt in onze moderne levensstijl? Maar tegelijkertijd heeft het een logische verklaring. ‘De sjamanistische overtuiging en het geloof dat planten spirits hebben en genezende krachten bevatten, daar kunnen we ons in het Westen nauwelijks iets bij voorstellen. Aan de andere kant is de behoefte aan spiritualiteit groeiende. We zijn niet alleen op zoek naar meer holistische manieren van genezing, maar willen ook richting, controle en verbinding met de mensen om ons heen en onze omgeving.’

Mooi begin

Maar wat we vooral niet moeten vergeten: hoe eeuwenoud, traditioneel of holistisch deze methoden ook zijn, het zijn geen magische quick fixes. Het is mooi om je te laten inspireren en te zien wat je er voor jezelf uit kunt halen, maar uiteindelijk moet je nog steeds met ‘dezelfde shit’ aan de slag. Trauma’s, onzekerheden, angsten of andere innerlijke kwesties. Zie het eerder als een intrigerende ontdekkingstocht naar jezelf waarbij je je rationele mindset even kunt uitschakelen (of deels) om meer op gevoelsniveau te komen. Dat is al een mooi begin.

Bron: Eva Dusch | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook