Steeds meer mensen in het ziekenhuis door avocado’s

De vrucht is niet alleen lekker, maar ook gevaarlijk.

Op je brood, in je salade, of als dip; een avocado is altijd lekker. Maar, zo blijkt, ook gevaarlijk.

Avocadoletsel

Als je ooit een avocado hebt gesneden, weet je dat dit nog niet zo makkelijk is. Met de helft van een avocado in je ene hand en een mes in het ander ga je strijdlustig te weer om de pit te verwijderen. Vooral als de avocado nog niet helemaal rijp is, is dit best een lastig klusje. Je schiet dan ook héél makkelijk uit met je mes. Zo’n steekwond gaat vaak gepaard met een zenuwbeschadiging – waardoor een bezoekje aan het ziekenhuis geen overbodige luxe is. Nederlandse plastisch chirurgen krijgen steeds vaker patiënten met ‘avocadoletsel’ op hun operatietafel en trekken aan de bel.

Toename

Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar ziet steeds meer patiënten met avocadoletsel in het OLVG in Amsterdam, waar zij werkt. 'Sinds een jaar of twee, het begin van de avocadohype, zien we bijna wekelijks patiënten met letsel aan hun hand.' Hoewel er geen concrete cijfers voor Nederland zijn, zien veel plastisch chirurgen dezelfde toename als Van de Kar, meldt het AD.

Geen gevoel

Van de Kar vertelt: 'Het gevolg van dit letsel is dat je geen gevoel meer in je vingers hebt.' Chirurgen kunnen dit gelukkig voorkomen, maar dan moeten ze de wond wel snel kunnen hechten. En zelfs dan is het geen garantie dat het gevoel in de vingers na een aantal maanden terugkeert. Het kan ook een stuk slechter aflopen.' Het ernstigste geval dat Van de Kar ooit zag, was een doorgesneden pees. 'In zo’n geval is een uitgebreidere operatie nodig. Vervolgens kom je in een langdurig oefentraject terecht om te kunnen herstellen.'

Waarschuwing

Avocado’s zijn al enkele jaren razend populair en hun populariteit lijkt niet af te nemen. Sterker nog: de World Avocado Organization zei eind oktober nog dat de avocadoconsumptie in Europa dit jaar zo’n vijftien procent hoger zal zijn dan in 2019. De chirurgen vinden dan ook dat het hoog tijd is voor een waarschuwing op de avocadoverpakkingen om meer avocadohanden te voorkomen. 'Tegenwoordig heb je speciale apparaatjes die je hiervoor kunt gebruiken. Let wel dat de avocado goed rijp is', aldus Van de Kar.

Heb jij (nog) geen speciale apparaatjes in huis om de vrucht te ontpitten? Dan kan je ook prima een lepel gebruiken om de pit uit de avocado te wippen.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws