Wat vinden mensen de belangrijkste karaktereigenschap bij hun partner?

Volgens een onderzoek van de University of Swansea is er één karaktertrek die mensen wereldwijd het belangrijkst vinden.

Lees ook

Wat we zoeken in een partner verschilt bij iedereen. Maar volgens een onderzoek van de University of Swansea is er één karaktertrek die mensen wereldwijd het belangrijkst vinden. 

Vriendelijkheid 

Een groep van 2700 studenten uit vijf verschillende landen deden mee aan het onderzoek. Ze werden gevraagd om een lijst te maken met karaktereigenschappen die zij belangrijk vinden bij een partner. Daarna moest die worden ingekort totdat er één eigenschap overbleef. Uit het onderzoek blijkt dat de karaktertrek die de studenten het belangrijkst vinden, vriendelijkheid is.

Datingvoorkeuren 

Een ander onderzoek vergeleek de datingvoorkeuren van studenten uit twee oosterse landen met die van studenten uit een westerse cultuur. De deelnemers kregen zogenaamde ‘partner dollars’. Deze konden ze gebruiken om eigenschappen te ‘kopen’ voor hun denkbeeldige droompartner. Ze konden kiezen uit fysieke aantrekkelijkheid, goede financiële vooruitzichten, vriendelijkheid, humor, kuisheid, godsdienstigheid, het verlangen naar kinderen en creativiteit.

Belangrijkst 

Elke dollar die ze uitgaven was een stijging van 10% in één eigenschap naar keuze.  De studenten besteedden veel aan elke eigenschap, maar hun budget werd in elke ronde kleiner. Uiteindelijk waren ze genoodzaakt om te kiezen welke eigenschap ze het belangrijkst vinden. Na vriendelijkheid geven mannen bijna altijd de voorkeur aan fysieke aantrekkelijkheid. Vrouwen kiezen eerder voor goede financiële vooruitzichten.  

 

Tekst: Marie Claire/Isa Bulthuis

Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook