Wat gebeurt er met je als je huilt?

Wat is nou precies de reden waarom we huilen en wat gebeurt er met je lichaam als het zover is?

Lees ook

Of het nu gaat om een pluizige kat die er een beetje wanhopig uitziet of om het afscheid van je beste vriend die een jaar naar het buitenland vertrekt. Wat is nou precies de reden waarom we huilen en wat gebeurt er met je lichaam als het zo ver is?

Endorfine 

Wist je dat er tijdens het huilen endorfine vrijkomt? Dit is een hormoon die je opvrolijkt en de pijn verzacht. Door te huilen, troost je dus eigenlijk ook direct jezelf. Maar wat gebeurt er nu precies met je hersenen als je huilt? Het stofje acetylcholine (een neurotransmitter) stuurt een signaal van je hersenen naar je traanklieren. Enne, dat signaal is dus dat de dijken waarachter je tranen zich bevinden zometeen gaan openbreken.

Theorieën 

Ze noemen het niet voor niets een good old cry. Maar als een huilbui je een geweldig gevoel geeft, dan is dat misschien niet om de reden die je denkt. Vroeger dachten we dat tranen stresshormonen bevatten – wat betekent dat je de pijn letterlijk zou kunnen weg huilen. Door de jaren heen zijn veel onderzoekers aan deze theorie gaan twijfelen. Ondanks dat 50% aangeeft na een potje huilen zich beter voelen, denken de onderzoekers dat dit te maken heeft met de emotionele steun die ze ontvangen van hun geliefden, in plaats van een fysiologische reactie… 

 

Tekst: Marie Claire/Isa Bulthuis

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook