Waarom voel je je moe na het weekend?

Aan het einde van de week kijk je vaak erg uit naar de vrijdag: eindelijk weekend! Je zou zeggen dat je in het weekend lekker uitrust, maar hoe kan he

Lees ook

Iedereen is blij wanneer de vrijdag is aangebroken: eindelijk weekend! Je zou zeggen dat je in het weekend lekker uitrust, maar hoe kan het dan dat je je vaak moe voelt na het weekend? Daar is een reden voor. 

Moe

Wanneer de wekker gaat op maandagochtend voel je je nog net zo moe als voor het weekend begon. De maandag staat ook wel bekend als een zware dag, maar waarom zijn we dan niet allemaal lekker uitgerust? Dat heeft alles te maken met je ritme. 

Ritme

De meeste mensen gaan op een doordeweekse werkweek iedere dag rond dezelfde tijd slapen en staan dan rond dezelfde tijd op. Hierdoor kom je in een ritme terecht, wat ervoor zorgt dat je uitgerust wakker wordt. In het weekend ben je vaak een stuk flexibeler en zijn je slaaptijden anders dan doordeweeks. Dit zorgt voor een verstoord ritme. 

‘Je krijgt als het ware last van een soort jet-lag-gevoel wanneer je in het weekend rond andere tijden gaat slapen en opstaat,’ zegt gezondheidsbegeleidster Leen Steyaert. Wanneer dit tijdsverschil groter dan 2 uur is heb je grote kans dat je je op maandag niet uitgerust voelt. Ai! 

Heb jij hier nou vaak last van? Dan is het dus een aanrader om in het weekend te proberen dezelfde slaaptijden aan te houden als doordeweeks. 

 

Tekst: Marie Claire/Isa Bulthuis | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Zwembad

Shocking: een zwembad is viezer dan je denkt

Ga jij binnenkort op vakantie? Denk dan maar even goed na voor je een duik neemt!
verbrand

Verbrand? Met deze hack verlicht je binnen 10 seconden de pijn

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar dit is een goede truc om achter de hand te hebben.
calorieën bad

Bewezen: een uur in een warm bad staat gelijk aan sporten

Dit hoef je ons geen twee keer te vertellen.