Wat kun je het beste eten bij stress? En wat juist niet?

Uitleg over wat je het beste kan eten bij stress.

Lees ook

Stress. Wie heeft er geen last van? Als je stress hebt, gaat het cortisolgehalte in je bloed omhoog. Cortisol is een van de stresshormonen die je lichaam zelf aanmaakt als je in een potentieel gevaarlijke situatie terecht komt. Dit hormoon bereidt je lichaam voor om te vechten of te vluchten, want dat zijn de twee natuurlijke reacties op stress.

Door het verhoogde cortisolgehalte krijg je extra trek in zoete en vette voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen geven namelijk direct veel energie. Je voelt je daarna ineens een stuk beter. De oorzaak van de stress is echter niet verdwenen en vechten of vluchten is voor de moderne mens vaak ook niet aan de orde. Het gevolg is dat je bij een volgende situatie waarin je stress ervaart weer naar de chocoladerepen en de gefrituurde kip grijpt. Het lost niets op, maar je ontspant weer even. 

Geen suiker, geen vet, maar wat dan wel?

Die lekkere trek bij stress is een natuurlijk fenomeen. Je lichaam wil extra energie hebben om te vluchten of om te vechten. Suiker en vet eten geeft weliswaar kortdurend een prettig gevoel, maar is zeker bij overmatig gebruik de oorzaak van overgewicht, een slecht gebit, hart- en vaatziektes en diabetes. Soms denk je dat je gezond bezig bent, maar in een aantal ‘gezonde’ producten zit stiekem meer suiker dan je denkt.

Van verschillende voedingsmiddelen is aangetoond dat ze een positief effect hebben bij stress. Dat geldt voor omega-3 vetzuren die bijvoorbeeld in vis zitten en aminozuren die in eiwitten zitten. Thee is belangrijke leverancier van L-theanine, een aminozuur met een aantoonbaar rustgevend effect. Daarnaast wordt Vitamine B genoemd, dat te vinden is in zuivel, vlees en peulvruchten. Tryptofaan dat onder andere in bananen en ander tropische vruchten wordt gevonden heeft een stress- en angstdempend effect. Dat geldt ook voor complexe koolhydraten die in volkoren producten zitten en voor GABA dat bijvoorbeeld in broccoli te vinden is.

Kortom, in plaats van een snelle hap is het raadzaam om in stressvolle situaties juist te kiezen voor gezond voedsel zoals volkoren brood, vette vis, bananen, vlees, zuivel, zilvervliesrijst en groene groentes.

Maar ik heb haast!

Stress betekent vaak ook haast hebben. De deadline moet gehaald worden. Je kinderen moeten op tijd op school zijn. Jij moet op tijd op je werk zijn. Na afloop van je werkdag zijn er altijd nog meer verplichtingen. Uitgebreid in de keuken staan om een voedzame en verstandige maaltijd te bereiden, zit er misschien niet altijd in. Een alternatief om die stresshonger te bestrijden is bijvoorbeeld een proteïnereep of eiwitreep, maar pas op, sommige van deze repen zitten tjokvol suiker. Wat is de beste eiwitreep? Dat kun je onder meer bepalen door altijd op de verpakking te lezen welke ingrediënten in de reep zitten.

Een ander uitstekend alternatief in tijden van stress om je stresshormonen kwijt te raken is sporten. Ga bewegen. Ga wat doen. Volgens Christian Saraiva van fitforbeach.nl is boksen een geweldige manier om van je stress af te komen. Je hoeft niet gelijk de boksring in te stappen om Rocky of Rico te verslaan. Je kunt er ook voor kiezen om een bokszak of een boksbal aan te schaffen. Thuiskomen van je drukke werkdag en dan niet gelijk met je hand in de koekjestrommel graaien, maar je bokshandschoenen aandoen en eens lekker al je spanningen afreageren op een bokszak. Dat is veel gezonder dan neerploffen op de bank met een zak chips. En het helpt echt.

Beeld: JESHOOTS.COM/Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook