Wereldproefdierendag

Hoe schoon is jouw cosmetica?

Lees ook

Natuurlijke shampoo met bijpassende conditioner hier, vegan tandpasta daar… Verantwoorde beautyproducten schieten als paddenstoelen uit de grond. Super goed nieuws, maar lang niet alle producten zijn clean, en dan bedoelen we schoon van dierproeven. 

Wereldproefdierendag

Morgen, 24 april, is Wereldproefdierendag. Deze dag bestaat al veertig jaar en draait om bewustwording en het voeren van protest tegen dierproeven. En dat is na al die tijd nog steeds nodig, want ondanks goede wetten, is de wereld nog lang niet dierproefvrij. 

Cosmetica 

Wij durven te wedden dat vrijwel niemand precies weet hoe haar cosmetica gemaakt is. En als je je geen zorgen maakt over dierproeven, begrijpen we dat ook. In Europa is het immers al sinds 2013 wettelijk verboden om cosmetica te testen op dieren en daardoor lijken jouw huidverzorging en make-up dierproefvrij. Toch vinden er buiten Europa wel dierproeven plaats: wereldwijd worden er namelijk jaarlijks 115 miljoen dieren gebruikt voor dierproeven en de producten die deze proeven opleveren, worden ook op de Europese markt verkocht. 

Green beauty 

Jammer maar waar: ondanks de wet zou jouw gezichtscrème alsnog op een dier getest kunnen zijn. Dat wil je niet, dus tijd voor bewustwording. Denk twee keer na voor je dat nieuwe cosmeticaproduct koopt en shop bij ‘gezonde’ winkels. Zo verkoopt de gezonde online supermarkt Kazidomi bijvoorbeeld alleen maar beautyproducten die cruelty free is. Zo worden de producten gecontroleerd door specialisten voordat ze verkocht worden. Dat levert na selectie alleen nog producten op die van goede kwaliteit en dierproefvrij zijn. En dat wil je wél. 

Door: Mireille Sneekes 

 

Laatste nieuws

Zie ook