5 redenen om in de winter buiten te sporten

Wist je dat in de kou sporten ontzettend goed voor je is?

Lees ook

Sport je normaal gesproken altijd buiten, maar heb je daar in de winter wat minder zin in? Wij geven je vijf redenen om toch buiten te gaan sporten in plaats van binnen. 

1. Vitamine D

In de winter kom je over het algemeen minder vaak buiten dan in de zomer. Je pakt sneller de auto in plaats van de fiets en kiest eerder voor binnenactiviteiten dan voor buitenactiviteiten. Hierdoor krijg je minder vitamine D door de zon binnen. Buitensporten zorgt voor het aanvullen van je vitamine D, wat je in de winter dus goed kan gebruiken.

2. Goed voor je immuunsysteem

Buitensporten in de winter versterkt je immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de winter aan buitensport doen, maar de helft zo vaak verkouden worden dan mensen die dit niet doen. Dit komt omdat het trainen buiten de doorbloeding stimuleert, wat een positief effect op je immuunsysteem heeft. Het is wel belangrijk om voor de buitentraining een goede warming-up te doen om blessures te voorkomen.

3. Gelukshormoon

Wist je dat je van kou heel gelukkig wordt? Bij lang trainen in de kou maakt je lichaam het hormoon serotonine aan, een gelukshormoon. Dit hormoon bestrijdt depressieve gevoelens vier keer beter dan antidepressiva. 

4. Snelheid

Als je veel in de kou traint, ben je sneller! Onderzoekers hebben de marathonresultaten van zeven steden vergeleken en de snelste tijden werden gelopen bij temperaturen tussen de 1 en 10 graden. Bij hogere temperaturen werden de tijden slechter. Volgens onderzoekers was de optimale temperatuur 5 graden. Hogere temperaturen zijn namelijk niet goed voor je bloedsomloop en ook krijgen je spieren minder zuurstof. Betere prestaties heb je daarom in de kou!

5. Denk aan je hart

Sporten in de kou is goed voor je hart. Een stuk beter dan sporten in de hitte. Als je je inspant, produceert je lichaam warmte. Als het buiten ook warm is, moet je lichaam de overtollige warmte kwijtraken, door je hartslag op te voeren. Bij kou hoeft dit niet en belast je je hart minder.

Het is wel belangrijk om je goed te kleden als je in de kou sport, zeker bij vorst. Het slimste is om je in laagjes te kleden, zodat je tijdens het sporten kleding aan of uit kan doen. Bij Outdoorextreme.nl kan je terecht voor kleding geschikt voor buitenactiviteiten. 

 

Laatste nieuws

Zie ook