Zo kun jij werken aan je geluk

Hoe gelukkig ben je en op welk gebied zou je nog weleens een boost kunnen gebruiken? Zo kom je erachter!

Lees ook

Hoe gelukkig ben je en op welk gebied zou je nog weleens een boost kunnen gebruiken? Zo kom je erachter!

Persoonlijke balans

Teken een cirkel en verdeel deze in 8 punten: gezondheid, geld, liefde, persoonlijke, groei, carrière, plezier, relaties en fysieke omgeving. Breng langs de lijnen die vanuit het midden van de cirkel naar de buitenrand lopen een schaal van 1 tot 10 aan. Zet nu in het midden van elk punt een scorepunt die je tevredenheid op dat gebied aangeeft. Verbind nu alle punten met elkaar om vervolgens in één keer te zien waar jouw geluk nog wel een handje geholpen kan worden.

Wheel of life

‘Het wheel of life geeft je inzicht in waar jij staat in het leven’, zegt coach en trainer Muriël Dalmulder. Soms heb je het gevoel dat je iets mist. Door het in te vullen word je je bewust van waar je staat en kan je iets veranderen. Dat inzicht is het beginpunt om verder na te denken over hoe je wilt dat jouw wiel eruitziet.

Per levensonderdeel kun je doelen gaan stellen. Waar mag je meer van doen en waar wil je juist minder energie in stoppen? Waar ben je tevreden? Het gaat er daarbij om wat goed voor jóu is. Hoe tevreden je met dingen in je leven bent is iets persoonlijks.

Gezondheid

Het is niet iets wat we altijd volledig zelf in de hand hebben, maar streven naar een gezond gewicht, stoppen met roken en meer bewegen kan altijd. Drie keer per week een half uur bewegen is een goed idee. Tegelijkertijd moet je een kroket kunnen eten en een keer dronken kunnen worden als je daar zin in hebt. Behalve voeding en lichaamsbeweging gaat gezondheid ook over je geest. Die moet in balans zijn.

Stel jezelf de vraag: Zorg ik goed voor mezelf en doe ik genoeg aan ontspanning?

Geld

Geld is een basisvoorwaarde voor een prettig leven. De een heeft daarvoor alleen meer nodig dan de ander. Het gaat erom dat jij je goed voelt bij je financiële situatie. Dat jij geen tekort en daardoor onveiligheid ervaart. Wat je nodig hebt is de financiële vrijheid om te kunnen leven zoals jij dat wilt.

Stel je zelf de vraag: Wat denk ik dat ik nodig heb en wat heb ik werkelijk nodig?

Liefde

Of je nou single ben of in een relatie zit , als je niet happy bent reflecteer dan even op jezelf. Wat zegt het over jou dat je niet gelukkig bent op liefdesgebied? Wat is jouw rol in de situatie en hoe zo je die rol en uiteindelijk de situatie veranderen?

Stel jezelf de vraag: Hoe is de relatie met mezelf?

Persoonlijke groei

Zijn er dingen waar jij meer van wilt weten? Onderneem actie als je deze pijler een laag cijfer geeft.

Stel jezelf de vraag: In hoeverre besteed ik aandacht aan mijn eigen ontwikkeling.

Carrière

Ben je happy met je werk geeft het je voldoening en energie? Of kost het je juist heel veel?  

Stel je jezelf de vraag: Is je werk in overeenstemming met wat jou drijft in het leven?

Plezier

Het is belangrijk om tijd voor jezelf te hebben en ruimte in te bouwen voor dingen waar van jij geniet. In je me time mag en kan alles, zolang het maar iets is wat jouw voldoening geeft.

Stel je zelf de vraag: Maak je tijd om jezelf op te laden en lol te hebben?

Relaties

Als je vindt dat je je vriendinnen en familie te weinig ziet kun je daar wat aan doen door vaker af te spreken. Wonen ze ver weg? Dan is het de kunst om te accepteren dat het is zoals het is en daar tevreden mee zijn.

Stel jezelf de vraag: Ben je gelukkig met de relaties die je hebt?

Fysieke omgeving.

Je huis vormt je basis. Dus moet je je daar goed en veilig voelen en er graag willen zijn. 

Stel jezelf de vraag: Voel je je thuis in je eigen huis?

 

Tekst: Carlijn Simons

 

Laatste nieuws

Zie ook