4 tips om met je hoogsensitieve vriend(in) om te gaan

Denk je dat je vriendin zich aanstelt als ze voor de zoveelste keer in huilen uitbarst? You could be wrong.

Lees ook

Denk je dat je vriendin zich aanstelt als ze voor de zoveelste keer in huilen uitbarst? You could be wrong. Een op de vijf mensen is hoogsensitief, en heeft daarmee een aangeboren overgevoeligheid voor prikkels. Toch is er nog veel onbegrip over en wordt ‘t vaak afgedaan als ‘modehype’. Hoe ga je als niet- HSP ‘er om met iemand die er wel last van heeft? Wij geven 4 tips.

Liever geen drukke plekken
Vaak kost een drukke plek veel energie door de hoeveelheid prikkels, dit kan de ene keer heftiger zijn dan de andere keer. Bespreek samen wat een fijne plek is om af te spreken.

Vermijd een te drukke planning
Wees bewust van de energie van je vriend(in).Ze heeft vaker een momentje voor haarzelf nodig om tot rust te komen. Plan dus niet te veel dingen op één dag.

Omgaan met emoties
Merk je dat je vriend(in) erg emotioneel is en heftig op situaties reageert? Dan heeft hij of zij rust nodig. Reageer begripvol en gun hem of haar wat tijd om weer op te laden.

Help bij structuur
Veel HSP ‘ers hebben structuur nodig om overzicht te houden. Probeer dit te snappen en wellicht kun je haar een handje hiermee helpen!

 

Meer over hoogsensitiviteit lees je in de Happy in Shape die 11 september in de winkels ligt.

 

Tekst: Sterre Blokdijk

Laatste nieuws

Zie ook