Gluten en Koolhydraten: broodnodig of overbodig?

Gluten. Zijn die nu echt zo slecht?

Gluten. Zijn die nu echt zo slecht? En zo ja, hoe omzeil je ze dan? Want dat lijkt toch nog best een gedoe… En what about koolhydraten? Happy in Shape dook in het onderwerp ‘granen’ en beantwoordt 9 prangende vragen.

1/  Wel of geen tarwe?
Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer is tarwe voor geen enkele darm goed. Tarwe bevat gluten en dat kan zorgen voor vage klachten zoals winderigheid, vermoeidheid, buikpijn en een opgeblazen buik. Heb jij hier ook regelmatig last van? Dan kan het helpen om tarwe voor een paar weken te vervangen door spelt, een graan dat minder gluten bevat. Of probeer zelfs even helemaal om glutenvrij te eten en kijk of je er baat bij hebt. 

2/ Is spelt beter?
Als we de moderne health bloggers, orthomoleculair therapeuten en fit girls mogen geloven zijn gluten nog net geen officiële ramp voor je gezondheid. Gluten (enkelvoud en meervoud is hetzelfde woord) is een eiwit en komt voor in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. De hoeveelheid gluten verschilt per graansoort. Zo is spelt minder belastend voor je darmen dan tarwe, wat voor 80% uit gluten bestaat. Voor de meesten is spelt daarom beter verteerbaar. Gluten kunnen je darmwand behoorlijk irriteren. Bepaal voor jezelf wat goed voelt voor jou om wel of niet te eten. Want een lekker speltboterhammetje op z’n tijd kan heus geen kwaad – als je niet intolerant bent voor gluten natuurlijk.

3/ Val je af van glutenvrij eten?
Mensen die veel gluten tot zich nemen houden er over het algemeen een wat ongezondere levensstijl op na, aangezien gluten voornamelijk voorkomen in brood, pasta, sauzen, dropjes, koek en gebak. Stop je dus tijdelijk met het eten van gluten, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je broek na een paar dagen een stuk losser zit, omdat je ook een hoop geraffineerde suikers en E-nummers skipt.

4/ En haver dan?
Haver is zo gek nog niet en je hebt ook glutenvrije haver. Heerlijk om pap mee te maken. Pap is ook weer helemaal terug uit grootmoeders tijd. Tegenwoordig worden er zelfs kampioenschappen in pap maken georganiseerd. Zo hield het levensmiddelenmerk Rude Health onlangs een internationale papwedstrijd in Schotland waar de beste papmakers van de wereld allerlei lekkers op tafel toverden, in zowel zoete als hartige varianten. Allemaal met (glutenvrije) haver als voedzaam hoofdingrediënt. Dit is het basisrecept waar je zelf eindeloos mee kunt variëren: breng 200 ml plantaardige melk in een steelpan aan de kook en voeg intussen al roerend 4 tot 5 eetlepels havermout toe. Zet het vuur laag en laat een kwartiertje zachtjes koken. Roer regelmatig en voeg melk toe als de pap te dik wordt.

5/ En boekweit?
Doen! Wil je gezonde pannenkoeken bakken? Neem dan boekweitmeel. De vruchtjes van de boekweitplant lijken op graankorrels en worden daarom ook verwerkt in voedingsmiddelen met een healthy touch. Het is namelijk glutenvrij. Naast pannenkoeken kun je er brood, granola of koekjes mee maken. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Tekst: Karlijn Visser

Lees ook: Shocking instant noedels gegeten? dit gebeurt er in je maag

 

Laatste nieuws