Stop je inner rupsje nooit genoeg, opruimen doe je zó

Het is tijd om die hamstermodus uit te schakelen.

Heb jij ook zo’n kledingkast die rammend vol zit? Of een huis waar eigenlijk geen fotolijstje meer bij past? Misschien is het tijd om die hamstermodus uit te schakelen. Wendy van Poorten probeerde het uit.

Appeltje-eitje
Toen ik drie jaar geleden ging verhuizen, dacht ik: appeltje-eitje, zoveel spullen heb ik niet. Ook het verhuisbedrijf had op basis van een rondje door mijn o zo strakke huis geconcludeerd dat het allemaal makkelijk in één mediumgrote vrachtwagen moest passen. Maar toen ik eenmaal aan het inpakken geslagen was, en tot drie keer toe de verhuizer moest bellen om te vragen of hij nog wat extra dozen langs kon brengen, realiseerde ik me dat ik ongekend veel spullen had. Alles had in kasten, lades of dozen verstopt gezeten. En nu het van huis A naar huis B moest, werd ik geconfronteerd met mijn inner Rupsje Nooitgenoeg. (En met aanvullende verhuiskosten, want de mediumgrote vrachtwagen moest twee keer op en neer rijden.)

Onthamsteren
In mijn nieuwe huis heb ik alles snel weer in lades, kasten en dozen gestopt. En in de kelderbox. Ik ben gewoon kleren blijven kopen. Heel veel kleren. En schoenen. En eetafelboeken. En extra handdoeken. En servies en andere nutteloze spullen voor in de keuken. En dingen voor aan de muur. Maar nu komt mijn vriend binnenkort bij me wonen, en voorzie ik een probleem qua ruimte. Ik moet onthamsteren, en snel een beetje. Rupsje Nooit- genoeg moet verbannen worden en die eeuwige honger naar méér moet voor eens en voor altijd worden gestild.

Marketingtechnieken
Vermoedelijk herken je het wel. Want welke vrouw heeft niet nét wat jurkjes te veel in haar kast hangen? En bezitten we niet allemaal minstens drie paar hakken waar we eigenlijk niet op kunnen lopen, maar waar we ook geen afstand van kunnen doen? Volgens minimalist Joshua Becker is die neiging tot overdaad niet zo raar, zo schrijft hij in zijn boek Meer door Minder. Denk: de Japanse organiser Marie Kondo, maar dan nét een beetje anders. Onze verlangens worden in deze moderne consumptie- maatschappij namelijk continu aangewakkerd door slimme marketingtechnieken. We kijken op tegen mensen die in weelde leven (*kuch* Kim Kardashian *kuch*), en denken dat succes en spullen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We hebben de illusie dat we tevredenheid kunnen kopen, maar komen er elke keer weer achter dat dat helemaal niet zo is.

Minimaliseren
En dus is het volgens Joshua een goed idee om te minimaliseren. Oftewel: ‘Het doelbewust aandacht schenken aan de dingen waar we de meeste waarde aan hechten, en het verwijderen van alles wat ons daarvan afleidt.’ Niet alleen opruimen dus, maar echt spullen weggooien. Het is niet de bedoeling dat je álles wat je hebt de deur uit doet, maar wel dat je alle dingen weggooit die niets toevoegen aan je leven. Het gaat om mooi-daar-ben-ik- vanaf, en niet om kale muren en lege kasten in je huis. De voordelen van minder spullen zijn volgens Joshua eindeloos. Als je het goed aanpakt, hou je meer tijd en energie over (want je hoeft minder vaak schoon te maken of op te ruimen). Het doet bovendien wonderen voor je portemonnee als je minder spullen koopt. En als je stopt je bezittingen continu te vergelijken met die van anderen, heb je daarnaast ook nog eens minder stress in je leven en voel je meer tevredenheid. En op een nóg iets hoger niveau: ‘Misschien ligt het leven dat je altijd al hebt gewild wel begraven onder alles wat je bezit’, aldus Joshua. Kortom, aan de slag.

Lees ook: Interview: Feest met Rens Kroes

Tekst: Wendy van Poorten | Beeld: iStock

Laatste nieuws