Dat frisdranken niet goed voor je zijn, weten we natuurlijk allemaal. Daarom bestellen we al snel een watertje mét bubbels. Toch is je geliefde glas bubbelwater misschien minder onschuldig dan het lijkt. Dr. Ludidi onderzocht dit en concludeerde dat er een verband is tussen prikwater en gewichtstoename.
Verzadigd of vol
Volgens Ludidi is er een verschil tussen verzadigd en vol zitten. Verzadiging zorgt voor het gevoel dat je geen honger hebt. Vol zitten daarentegen is heeft te maken met het fysiek vullen van de maag. Dat hoeft dus niet per se te leiden tot minder honger.
"Door water te drinken raakt je maag wél vol, maar niet echt verzadigd. Dat heeft twee oorzaken: de eerste is dat water relatief snel weer uit je maag verdwijnt en de tweede is dat water nutriënt-arm is, waardoor er geen verzadigingshormoon wordt vrijgegeven je lichaam. En juist dit hormoon is belangrijk om je verzadigd te voelen. Prikwater zorgt wél voor meer vulling waardoor dit mogelijk meer verzadigend werkt," zegt Ludidi.
Groter hongergevoel
Hoe oneerlijk het ook is, uit onderzoek blijkt dat het koolzuurgas in prikwater wel degelijk effect heeft op je gewicht. Prikwater zorgt namelijk voor een groter hongergevoel als het eenmaal in de maag beland.
Dit is getest op ratten die een jaar lang alleen maar prikwater dronken, deze beesten lieten een gewichtstoename zien. Dit komt doordat prikwater de ghreline-afgifte vergroot. Ghreline is het hongerhormoon en dat hormoon wordt vergroot door prikwater. Na het drinken van prikwater heb je meer honger dan als je water zonder prik drinkt.
Niet onschuldig
Of dit dan ook verschilt tussen mensen en ratten, is nog geen onderzoek naar gedaan. We kunnen wel concluderen dat prikwater niet zo onschuldig is als dat het lijkt. Maar, zolang je het niet elke dag drinkt, kunnen we rustig af en toe een glaasje drinken.
Lees ook: Waarom je nooit een drankje met citroen moet bestellen
Bron: Womens Health Beeld: iStockphoto