Dit gebeurt er met je lenzen als je ermee in slaap valt

Nu niet meer vergeten hé!

Lees ook

Na een lange dag schiet het er bij velen in: je contactlenzen uitdoen voor het slapen gaan. Kan geen kwaad voor een keertje, toch?

Schade
Nou, wel dus. Al vergeet je ze maar één keer uit te doen, kan het toch nog schade aanrichten aan je ogen. “Het hoornvlies krijgt namelijk alleen zuurstof binnen via de lucht en die toevoer vermindert al door het dragen van contactlenzen. Doe daar nog eens gesloten ogen bij, en 1+1 is…”, zegt Kerry Assil, oogchirurg uit Los Angeles.

Bacteriën
Zonder zuurstof zwelt je hoornvlies namelijk op, waardoor er een kleine opening ontstaat tussen de bovenste oogcellen, waar bacteriën tussen kunnen sluipen. “Die bacteriën vergroten de kans op een infectie met maar liefst zeven (!) keer”, zegt Thomas Steinemann, woordvoerder van de Amerikaanse academie van oogheelkunde.

Bescherming
Omdat het oog niet dezelfde bescherming biedt als het immuunsysteem van het lichaam, kan er in korte tijd veel mis gaan. Zelfs voor een kort dutje is het aangeraden om die paar seconden de moeite te nemen om je lenzen uit te doen. 

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook