5 verrassende voordelen van nieuwsgierigheid

Aha! Die kan je in je zak steken.

Lees ook

Wáárommmm?’ Een vraag die kleine kinderen continu stellen, en waarop wij stiekem niet altijd het antwoord weten. Wat te doen op zo’n moment? Het antwoord opzoeken, want nieuwsgierigheid is enorm belangrijk voor de ontwikkeling. En wist je dat nieuwsgierighied niet alleen nuttig is bij het leren, maar dat er ook daadwerkelijk voordelen aan zitten op psychologisch, emotioneel en sociaal gebied? Je kunt er zelfs gezondheidsvoordelen uit halen! Hieronder noemen we er vijf.

1 Nieuwsgierigheid helpt ons overleven 

De drang om te onderzoeken en ontdekken helpt ons mensen om waakzaam te blijven. Ook vergroot nieuwsgierigheid de kennis over onze constant veranderende omgeving. Én fijn: door nieuwe dingen te doen, geven je hersens dopamine en andere feelgood stofjes vrij. 

2 Nieuwsgierige mensen zijn blijer 

Onderzoek laat zien dat nieuwsgierigheid geassocieerd wordt met een hoger niveau van positieve emoties, lagere levels van angst, meer tevredenheid over het leven en een groter gevoel van psychologisch well-being. Natuurlijk kan het zijn dat blije mensen nieuwsgieriger zijn, maar aangezien nieuwe dingen ons een goed gevoel geven (zie punt 1), is het waarschijnlijk dat het omgekeerd ook geldt.

3 Nieuwsgierigheid verhoogt prestaties 

Uit onderzoek is gebleken dat nieuwsgierigheid op school leidt tot meer plezier en participatie, met als gevolg hogere prestaties. Ook op het werk is dit van toepassing: nieuwsgierigheid brengt meer ambitie om te leren, betrokkenheid bij het bedrijf én betere prestaties met zich mee. En het klinkt misschien logisch, maar als je op die manier gemotiveerd bent, is het ook geen moeite om je taken af te handelen.

4 Nieuwsgierigheid vergroot het empathisch vermogen 

Wanneer je nieuwsgierig bent naar anderen en praat met mensen buiten je vaste vriendengroep, leer je anderen automatisch beter begrijpen. Dus als je volgende keer een disaster date hebt, beschouw die dan als een uitdaging om je empathisch vermogen te ontwikkelen en maak er wat leuks van! 

5 Nieuwsgierigheid zorgt voor sterkere relaties 

Uit een studie waarbij vreemden op straat gevraagd werden persoonlijke vragen te beantwoorden, kwam naar voren dat mensen warmer en aantrekkelijker werden bevonden als ze hun echte nieuwsgierigheid lieten zien en niet nadachten over hun sociale angsten en wat ze wel of niet konden zeggen. Het komt er dus op neer dat jouw nieuwsgierigheid de perfecte tool is om close te worden met iemand.

Lees ook: Bewezen: Reizen is goed voor je (mentale) gezondheid

Bron: Marie Claire Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook