Shanti test Weight Watchers: ‘Eindelijk geen opgeblazen gevoel meer’

Shanti gooit haar eetschema om

Lees ook

De eerste twee weken van de strijd tegen de kilo’s zitten er alweer op! Thanks to Weight Watchers zit er dan ook eindelijk vooruitgang in, wat betreft het afvallen. Zo is het eindelijk niet meer een poging tot, maar heb ik eindelijk een goede motivatie gevonden om daadwerkelijk een gezondere leefstijl te creëren en daarmee dus ook echt afscheid te nemen van die extra kilo’s.

Bewuster

Eenmaal begonnen aan het programma, merkte ik al gauw dat ik over veel voedingsmiddelen eigenlijk geen idee had wat er allemaal in zit. Zo ben ik gek op avocado’s en eet ik er het liefst elke dag wel één. Ik schrok dan ook van het aantal ‘punten’ dat het me kostte per dag als ik alleen al een avocado at, en dan had ik nog niet eens de rest van de lunch erbij opgeteld!

Over punten gesproken: per dag krijg ik 30 punten, die ik op mag maken aan eten. Dit is trouwens per persoon verschillend. Het aantal punten wat je toegewezen krijgt, is afhankelijk van dingen als je huidige gewicht, lengte, geslacht en hoeveel je wil afvallen.

Hoe het precies werkt? Elk voedingsmiddel bevat een bepaald aantal punten. Zo kostte zo’n avocado me alleen al 6 punten. Ditzelfde gebeurde me tijdens het ontbijt, waar ik het liefste Griekse yoghurt met biologische muesli, blauwe bessen en een banaan eet. De Griekse yoghurt heb ik meteen de dag erna vervangen voor een magere kwark. Op die manier werd ik met de dag bewuster van de voedingsmiddelen en wat ik allemaal op een dag naar binnen werk.

Toch merkte ik soms ook dat ik aan het eind van de dag nog punten over had. Iets wat ik erg prettig vind, omdat het programma er niet voor zorgt dat je jezelf uithongert. Integendeel zelfs! Zolang je bewust bent van wat je eet, kun je een hele hoop dingen gewoon blijven eten. 

Een paar uitschieters…

Gelukkig ben ik niet heel gek op frisdrank en drink ik liever een kopje koffie of Spa rood met een citroentje, waar ik vanaf het begin af aan al goed mee scoorde bij Weight Watchers. Wel merkte ik dat ik ondanks het weinig drinken van frisdranken, een paar uitschieters had wat energiedrankjes betreft. Helemaal als ik onderweg ben, koop ik toch sneller even een energy drink dan een flesje water. Hier moet ik de komende tijd dan ook mee oppassen. Ik wil de goede voedingsmiddelen binnenkrijgen en dat gebeurt uiteraard niet met een blikje Red Bull of een wijntje.

Over die energiedrankjes en wijntjes gesproken: per week krijg je 35 ‘reservepunten’ als extra mocht je een keer een uitschieter hebben -ook dit aantal verschilt per persoon. Zo waren er een paar dagen dat ik bijvoorbeeld een feestje had, waarbij ik een wijntje of twee dronk. Vooral de laatste week, waarbij ik een dagje wegging, heb ik – zo vind ik zelf – te veel gebruik gemaakt van die punten. Ik merkte die dag erna ook meteen dat mijn buik weer opgeblazen was, waar ik juist vanaf dacht te zijn, omdat ik zo bewust aan het eten was.

Kookwonder

Het leuke aan het bewust worden van wat ik eet, is dat ik veel meer bezig ben met gezonde maaltijden. Zo ben ik veel gevarieerder gaan eten. Ik kijk regelmatig tussen de maaltijden op Weight Watchers zelf, waar veel verschillende recepten op staan, die niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond zijn.

Ook ben ik veel meer gaan rondvragen naar wat anderen eten. Dit maakt het dan ook leuk – ook al ben ik verre van een kookwonder – om daadwerkelijk in de keuken te staan om iets te bereiden. Waar ik eerder alleen maar salades, pasta’s (inclusief saus uit een potje) en aardappelgerechten klaarmaakte, kook ik nu veel gevarieerder en gezonder.

Volhouden

Wat het allemaal een stuk makkelijker maakt om vol te houden, is de Weight Watchers app. Er zijn talloze recepten in te vinden, maar ik ben vooral fan van de barcodescanner. Zodra ik iets ga kopen in de supermarkt, scan ik de barcode en zie ik gelijk het aantal SmartPoints van een product. Ik hoef dus niet alles handmatig op te zoeken en in te voeren; het wordt allemaal voor me gedaan. Dit zorgt ervoor dat ik niet afhaak omdat het allemaal teveel moeite kost.

Mocht ik het toch moeilijk krijgen, dan is er de optie om naar bijeenkomsten te gaan mocht ik een buddy en houvast nodig hebben. Wie weet…

What’s next?

De komende tijd wil ik me nog meer focussen op gezond eten. Vanaf nu laat ik ook de Red Bull en de bitterballen tijdens een dagje uit staan. Daarnaast merk ik dat ik om echt af te vallen ook echt meer moet gaan bewegen. Ik wil niet alleen het gevoel hebben dat ik minder opgeblazen ben, maar het ook zien op de weegschaal. Dit kan alleen als ik nog meer mijn best ga doen en ook vaker te vinden ben in de sportschool.

Op naar de volgende maanden! Benieuwd geworden naar Weight Watchers? Neem hier een kijkje op hun site.

Laatste nieuws

Zie ook