Mensen die sportfoto’s op Facebook plaatsen zijn narcistisch

Plaats jij ook zo veel foto's van jezelf in de sportschool? Oeps...

Heb jij ook zo’n vriend of vriendin die maar niet óphoudt over zijn of haar sportschoolbezoekjes, supergezonde quinoarecepten en kersverse PR’s? En plaatst diegene dat alles het liefst op Facebook – elke dag? Dan zou het wel eens kunnen dat hij of zij een tikkeltje narcistisch is, zo blijkt uit een onderzoek van Science Daily. 

Psychologen van de Brunel Universiteit in Londen onderwierpen 555 Facebook-gebruikers aan een enquête die de ‘Big Five’ karaktereigenschappen van mensen achterhaalt: extraversie, servicegerichtheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid. Daarnaast keken de onderzoekers naar het gevoel van eigenwaarde en narcisme én de Facebook-updates van de deelnemers.

Wat blijkt, mensen met narcistische karaktereigenschappen plaatsen graag posts over de dingen die ze bereikt hebben, omdat ze aandacht en bevestiging willen van de Facebook-gemeenschap. Ze schrijven bovendien vaak over hun diëten en sportroutines, zodat iedereen weet dat ze er veel aan doen om er goed uit te zien.

Mensen met weinig zelfvertrouwen plaatsen volgens het onderzoek juist vaker statusupdates over hun partner, terwijl zorgvuldige mensen de meeste updates schrijven over hun kinderen.

Zien: Onthuld: dit is het vieste onderdeel van de sportschool >

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws