Geld maakt wél gelukkig als je het hieraan uitgeeft

Wedden dat het grootste deel van jouw geld naar andere dingen gaat?

Lees ook

Geld maakt niet gelukkig: het is een uitspraak die vaak wordt gedaan. Toch is er volgens onderzoekers een manier waarop geld wél gelukkig zou maken, maar dan moet je er wel één specifiek ding mee kopen.

Ga jij voor een nieuwe sportoutfit als jouw salaris net gestort is of word je blijer van een horloge dat je fitnessresultaten bijhoudt? Welke van de twee je ook kiest, volgens het onderzoeksteam achter Happy Money: The Science of Happier Spending is er een ander ding dat je moet ‘kopen’ voor meer geluk. Namelijk vrije tijd.

Uit een ondervraging onder 6.000 Amerikanen, Denen, Canadezen en Nederlanders blijkt dat mensen meer voldoening en geluk halen uit extra tijd voor zichzelf dan uit nieuwe spullen. We zouden dus beter ons geld uit kunnen geven aan een schoonmaker of iemand die voor ons kookt, dan aan een paar nieuwe sportschoenen – ongeacht het bedrag dat er op je bankrekening staat. “Over deze resultaten was ik niet echt verbaasd”, aldus Elizabet Dunn. Wat volgens de onderzoeksauteur wel opvalt, is dat mensen hun geld vaak niet aan dergelijke diensten uitgeven. “Ik denk dat dit te maken heeft met sociale verwachtingen. Ik hoop dat deze studie laat inzien dat het niet lui is om meer tijd voor jezelf te ‘kopen’. Het is daarentegen een goede, wetenschappelijk onderbouwde strategie die je levenskwaliteit verbetert.”

Onderzoekers: ‘een lange, gelukkige relatie heeft alles te maken met alcohol’ >

Bron: Today, HLN | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook