De reden waarom je vervelt nadat je verbrand bent

Vergeet vooral niet te smeren!

Hoe dan ook herkenbaar: je ligt in een warm oord aan het strand en aan het begin van de dag ben je nog fanatiek aan het smeren met zonnebrandcrème. Eerst smeer je ieder halfuur, dan wordt het elk uur en na verloop van tijd schiet het er volledig bij in. Eindstand: je gaat naar huis met een pijnlijke, rode en verbrande huid.

Hoe goed jij je huid ook verzorgt met aftersun, de kans is groot dat je huid gaat vervellen. Een natuurlijke reactie van je huid; een hele goede, zelfs. “Je huid veroorzaakt schade aan je huid”, aldus dermatoloog Joshua Zeichner tegenover Allure. “Dergelijke ontstekingen leiden tot het afbreken van huidcellen die te beschadigd zijn. Roodheid en met name het vervellen zijn tekenen van huidbeschadiging.” Je lichaam wil af van deze beschadigde cellen veroorzaakt door ultraviolette straling, en plaatsmaken voor nieuwe gezonde huidcellen. Het advies? Blijf eraf om littekens te voorkomen en drink water om het herstelproces te versnellen.

Waar het op neerkomt is dat je huid dus afrekent met dode huidcellen die aangetast zijn door de zon. Wat het betekent voor de huidcellen die niet afgebroken worden? “In sommige gevallen kan het zijn dat cellen die doorleven ondanks hun beschadigde DNA, de kans op kanker vergroten.”

Juist daarom is het dus zo belangrijk om je goed in te smeren, met een minimale factor 30. Dit zou je een halfuur voordat je de deur uitgaat al moeten doen en het allerbelangrijkste is – het kan niet vaak genoeg gezegd worden – blijven smeren. “Huidkanker is grotendeels te voorkomen”, zegt Zeichner. “Zelfs een eenmalige verbranding vergroot het risico op huidkanker later in het leven. Het risico verdubbelt wanneer er blaren ontstaan.”

Daarom heb je een brain freeze als je iets kouds drinkt >

Bron: Allure | Beeld: iStock

Laatste nieuws