Wat je het beste kunt eten op een warme zomerdag

Waarschijnlijk is je eetlust minder, dus wat zijn dan de beste keuzes?

Lees ook

Waarschijnlijk heb je het zelf regelmatig gemerkt wanneer de temperaturen stijgen: je eetlust is minder én je zit sneller vol. Geen probleem als je een paar dagen minder eet, benadrukken voedingsdeskundigen, maar wat kun je het beste wél eten op warme zomerdagen?

Om je lichaam warm te houden heeft je lichaam energie uit voeding nodig, maar als het buiten warmer is hoeft je lichaam minder hard te werken. Daarnaast houdt je lichaam meer vocht vast tijdens warme zomerdagen, wat ook je honger zou kunnen stillen maar ook zou kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Daarom zou je volgens deskundigen het beste koolhydraten kunnen laten staan. “En dan vooral de snelle koolhydraten (als in niet-volkoren pasta en brood)”, legt diëtiste Harriet Verkoelen uit aan NU.nl.  “Koolhydraten versterken dat opgeblazen gevoel. Daarbij beweeg je vaak ook minder wanneer het erg warm is, wat de honger ook niet bevordert.”

Volgens de expert is een frisse salade dé maaltijd die je op zo’n warme dag zou kunnen eten. “Met veel groentes erin, peulvruchten en iets waar je eiwit uithaalt zoals kip, vis, kaas en noten. Ook lekker is een ongebonden soep met gepureerde groentes. Soep kun je eventueel ook koud eten, zoals een gazpacho.” Diëtiste Wendy Walrabenstein vult aan en adviseert om minder dierlijke producten te eten wanneer het heel warm is. “Deze producten zijn gevoeliger voor bederf”, zegt ze. “Kies in plaats daarvan voor groente, aangevuld met een beetje (volkoren) pasta of aardappelen en peulvruchten.” Zwarte bonen, bijvoorbeeld. Of kikkererwten. “Deze combineren goed met couscous. In combinatie met volkoren granen geven deze producten een voldaan gevoel.”

Als het aankomt op tussendoortjes is een stuk fruit een goed idee. En dan wel als stuk fruit, niet in de vorm van een smoothie. Daar is vaak veel fruit voor nodig wat betekent dat je veel fruitsuikers binnenkrijgt en er vezels verloren kunnen zijn gegaan.

Waarom je nooit een banaan als ontbijt moet eten >

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook