Wetenschappers waarschuwen voor gebruik menstruatiecup

Oei...

Lees ook

Steeds meer vrouwen stappen af van de tampons en maandverband en kiezen voor de meer duurzame oplossing voor tijdens je menstruatie: de menstruatiecup. Of dat ook een gezonde keuze is? Als we onderzoekers van het universitaire ziekenhuis in Lyon mogen geloven niet.

Een onderzoeksteam van het ziekenhuis Croix-Rousse verzamelde vanaf vorig jaar oktober gebruikte tampons en menstruatiecups om ze vervolgens te analyseren in het lab. Hierbij werd de focus gelegd op het toxic shock syndrome, ook wel de zeldzame tamponziekte genoemd. Deze zou kunnen ontstaan als je een tampon te lang laat zitten.

Nu blijkt echter uit het onderzoek dat een menstruatiecup de kans op de ziekte nog groter maakt, gezien de ophoping van het bloed in je vagina. Omdat menstruatiecups een luchtgaatje hebben, komt er meer lucht in de vagina terecht wat ervoor zorgt dat bacteriën meer kans krijgen om naar binnen te dringen. Met name de staphylococcus aureus: een bacterie die het toxic shock syndrome triggert.

Toch willen de onderzoekers het gebruik van de cups niet afraden; het is immers een superduurzaam product, daar kunnen we niet omheen. Daarentegen raadt het onderzoeksteam aan om de menstruatiecups zo schoon mogelijk te houden en minstens eens in de zes uur te reinigen met water en geurloze zeep. Kun je ‘m eens in de vier uur reinigen, dan is dat alleen maar beter. Vergeet ‘m bovendien niet uit te koken om bacteriën te doden.

Dit zou je moeten eten tijdens je menstruatie >

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Zwembad

Shocking: een zwembad is viezer dan je denkt

Ga jij binnenkort op vakantie? Denk dan maar even goed na voor je een duik neemt!
verbrand

Verbrand? Met deze hack verlicht je binnen 10 seconden de pijn

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar dit is een goede truc om achter de hand te hebben.
calorieën bad

Bewezen: een uur in een warm bad staat gelijk aan sporten

Dit hoef je ons geen twee keer te vertellen.