Bewezen: een goede nachtrust maakt vrouwen slimmer

Goed excuus voor als je vanavond geen zin hebt om op stap te gaan!

Er wordt vaak genoeg gewaarschuwd wat de consequenties zijn als je te weinig slaap pakt: je slanke lijn zou er bijvoorbeeld onder kunnen lijden, je concentratie is minder goed en ga zo maar door. Nu is er goed nieuws voor de vrouwen (sorry, mannen) die wél iedere nacht netjes hun zeven à acht uur rust pakken: het zou namelijk slimmer maken.

Onderzoekers van de Max Planck Institute in München onderzochten het slaappatroon van 160 volwassenen om te kijken welke impact de nachtrust had op iemands intelligentie. Er werd niet alleen gekeken naar de hoeveelheid en kwaliteit van slaap, maar ook naar hoe goed de deelnemers problemen konden oplossen en logisch konden nadenken.

Na het verzamelen van alle gegevens werden deze naast elkaar gelegd. Wat bleek? Vrouwen die langer en beter sliepen, hadden meer ‘sleep spindles’ tijdens hun nachtrust; deze hersenactiviteit wordt gelinkt aan een hoger IQ. Bij mannen zou een betere nachtrust geen invloed hebben op de hoogte van het IQ. Lekker je nachtrust pakken, dan maar?

‘Uitslapen in de weekenden maakt slimmer en slanker’ >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws