Waarom je vaker moet plassen als je stress hebt

Merk je ook dat je vaker het toilet opzoekt als je een belangrijke presentatie op de planning hebt staan?

Een overvolle agenda heeft niet alleen effect op je humeur, maar ook op je blaas. Merk je ook dat je vaker het toilet opzoekt als je een belangrijke presentatie op de planning hebt staan? Daar is een reden voor. 

Het is allemaal de schuld van het limbisch systeem, een onderdeel van de grote hersenen. Dit gedeelte is altijd in contact met de blaas, maar is ook betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. De hersenen krijgen signalen als je gestrest bent, maar ook als je moet plassen. Wanneer je de hoge werkdruk even niet meer aankunt, ontvangt het limbisch systeem zoveel signalen dat je blaascontrole in de war raakt. Daarom heb je vaker het gevoel dat je naar de wc moet.

Het limbisch systeem is niet de enige verklaring voor meer toiletbezoeken tijdens een stressvolle periode. Het heeft ook met evolutie te maken. Wanneer er een spannende situatie dreigt te komen – zoals een belangrijke presentatie of evaluatiegesprek – bereidt je lichaam zich erop voor dat je weg kunt rennen als dat nodig is. Een volle blaas en rennen gaan niet makkelijk samen, en daarom zorgt je lichaam ervoor dat de blaas wordt geleegd. 

Zo veel calorieën verbrand je tijdens een vrijpartij >

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws