Onderzoek: 3 koffies per dag zorgen voor langer leven

Wie gaat er héél happy van dit nieuws?

Lees ook

Maak jij je weleens zorgen om de hoeveelheid koffie die jij naar binnen moet werken om je ogen open te houden? Zolang je het bij drie koppen per dag houdt, is er in elk geval niets aan de hand. Volgens onderzoekers zou het je kans op een langer leven aanzienlijk vergroten.

Om tot deze conclusie te komen, volgde een groep internationale onderzoekers ruim een half miljoen volwassenen uit tien Europese landen – hieronder waren ook Nederlanders. Daarnaast werd er onderzoek gedaan onder 185.000 Amerikanen.

Aan de deelnemers werd gevraagd of ze wilden doorgeven hoeveel koppen koffie ze per dag dronken; vervolgens werden ze zestien (in Europa) en twintig jaar (in Amerika) lang gevolgd. Hierbij werd gekeken naar de hoeveelheid koffie die iemand consumeerde en het aantal personen dat overleed én of dat terug te verhalen was op de koffieconsumptie. Wat bleek? Koffiedrinkers zouden minder kans hebben op hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel. Daarnaast zou ook het risico op diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten verminderen.

Dat koffie voordelig kan zijn voor je gezondheid, is niets nieuws. De uitkomsten van de langlopende onderzoeken verbaast Marianne Geleijnse – hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit – dan ook niet. Maar, waarschuwt ze, het meer drinken van koffie zien als de sleutel tot een langer leven is te voorbarig. Zo vertelt ze aan De Volkskrant.

Europese onderzoekers hebben met hun studie volgens de hoogleraar echter wel een goede aanvulling. Zij legden het bloed van 14.000 deelnemers onder de loep en kwamen tot de ontdekking dat koffiedrinkers een gezondere lever hebben en minder ontstekingsstoffen in hun bloed hebben. Volgens Geleijnse zou het kunnen liggen aan het feit dat iemand die veel koffie drinkt, iets anders laat staan (lees: ongezonde zoete dranken). De lagere kans op sterfte zou daarmee te maken kunnen hebben. De Amerikaanse onderzoekers willen ondanks hun positieve onderzoek over koffie iets heel belangrijks meegeven: “Koffie is geen medicijn, het is hooguit onderdeel van een gezonde levensstijl.”

De nieuwste foodtrend: de avolatte >

Bron: De Volkskrant | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook