5 redenen waarom je altijd moe bent

Weet je direct wat je eraan kunt doen!

Lees ook

Ben je constant moe en werkt koffie niet meer om wakker te worden? Newsflash: het ligt niet alleen aan je drukke schema of een slechte nachtrust. Er zijn nog veel meer factoren die er aan bij kunnen dragen waarom jij altijd moe bent. Misschien tijd om je levensstijl aan te passen? Of misschien toch een afspraakje bij de huisarts inplannen?

1/ Je bent niet goed gehydrateerd 

Als je niet goed drinkt, kan de bloeddruk verlagen, waardoor de hersenen minder zuurstof krijgen en je dus een stuk lustelozer bent. Je kunt dan zelfs het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen. Hoeveel vocht je per dag nodig hebt, verschilt per persoon. Het is in ieder geval aan te raden om altijd een flesje water bij je te hebben, zodat je sneller iets te drinken neemt. Daarnaast is het goed om in de ochtend een groot glas water te drinken, omdat je de hele nacht geen vocht binnen hebt gekregen. 

2/ Je schildklier 

De schildklier is een klier die de hormonen in het lichaam aanmaakt die bijvoorbeeld moeheid en het hongergevoel reguleren. Als hier iets mis mee is, zul je vaak moe zijn. In dat geval is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. 

3/ Alcohol 

Alcohol zal je misschien laten relaxen waardoor je sneller slaapt, maar het verslechtert echter de kwaliteit van de nachtrust, waardoor je moe wakker wordt. Als je vaker in de week alcohol drinkt, zul je merken dat je veel slaap hebt gemist en dus ook constant moe bent. Alles daarover lees je hier.

4/ Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis waar ongeveer 3-7% van de bevolking last van heeft. Iemand met slaapapneu snurkt met lange uithalen waarbij de adem tussendoor regelmatig stokt. Dit is dan voor een periode van minimaal tien seconden. Hierdoor wordt iemand met apneu constant wakker en raakt diegene niet in de diepe slaap terecht. Dit leidt vervolgens tot oververmoeidheid overdag. Ga met deze klachten dan ook altijd naar een arts. 

5/ Dutjes 

Als je overdag dutjes doet van langer dan 30 minuten, kan dit ervoor zorgen dat je in je REM-slaap terecht komt. Als je dan wakker wordt, zul je veel meer moe zijn dan wanneer je een kort dutje doet. 

Bewezen: ’s nachts (door)werken is slecht voor je lichaam >

Bron: Women’s Health UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook