Say what: is bruiswater slecht voor je gebit?

Dit hebben experts erover te zeggen.

Lees ook

Dat frisdrank niet heel goed is voor je gebit, komt vast niet als een verrassing. Het is te wijten aan het suikergehalte, maar ook het koolzuur in de dranken zou niet goed doen. En dat is volgens The Washington Post de reden dat ook bruiswater schade aan je tanden kan aanrichten, maar is dat eigenlijk wel echt zo?

Als we de Amerikaanse krant mogen geloven, kan bruiswater je tanden flink beschadigen. “Het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes die erin zitten zorgen voor een hogere zuurtegraad, wat slecht is voor je tandglazuur”, schrijft de krant. “Op termijn kan dat leiden tot overgevoelige tanden en een grotere kans op gaatjes.”

De Belgische krant HLN besloot uit te zoeken of er een kern van waarheid in het statement van The Washington Post zit. Volgens HLN is bruiswater an sich niet slecht voor je gebit. “Koolzuur zorgt er inderdaad voor dat de zuurtegraad van het water een beetje de hoogte ingaat, maar uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes te jagen”, verklaart het Belgische medium. Voor smaakstoffen zou je echter wel op moeten passen. “Ook eventuele toegevoegde suikers tasten je tanden aan”, schrijft HLN. “Vermijd bruiswater met toegevoegde smaakstoffen en suikers of drink er niet te veel van.” Enne, een puur watertje met prik mag je zonder schuldgevoel blijven drinken!

Waarom je nooit de waterkoker een tweede keer mag aanzetten >

Bron: HLN | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook