‘Vrienden zijn beter voor je algemene gezondheid dan familie’

Geen familiemens? Dan hoef je je volgens een grootschalig, wetenschappelijk onderzoek geen zorgen te maken!

Lees ook

Ben jij niet zo’n familiemens en ben je liever met je vrienden op pad dan dat je bij je ouders gaat eten? Dan is er voor jou goed nieuws. Uit een grootschalig en wetenschappelijk onderzoek naar sociale relaties van de Amerikaanse Michigan State University blijkt namelijk dat het hebben van vrienden beter is voor je gezondheid dan familiebanden, zo schrijft RTL Nieuws

Vriendjes 

Voor het uiteindelijke onderzoek zijn twee studies gecombineerd (alles over de onderzoeken lees je hier). Uit het eerste onderzoek (bij 30.000 mensen uit meer dan 90 landen) bleek dat mensen die veel waarde hechten aan vriendschappen, zichzelf ook gezonder en gelukkiger voelen dan mensen die hun vriendschappen minder belangrijk vinden. Bij het tweede onderzoek (bij 7841 mensen van 50 jaar en ouder) werd gekeken naar de kwaliteit van vriendschappen, de gezondheid en link tussen ziektes als diabetes, kanker en/of hart- en vaatziekten. Mensen die stressvolle vriendschappen hadden, bleken vaker last te hebben van deze ziektes dan mensen die zich gesteund voelden door hun vrienden. 

Family first?

Ook familiebanden en partners werden in het onderzoek meegenomen. De banden met familie bleek geen invloed te hebben op de gezondheid en welzijn van de ondervraagden. De levenspartner en kinderen hadden wel invloed op de gezondheid, maar lang niet zoveel als vriendschappen. 

Lees ook: Shocking: Kokosolie is helemaal niet zo goed als gedacht 

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook