Shocking: Kokosolie is helemaal niet zo goed als gedacht

Kokosolie (of kokosvet) heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt als superfood. Toch blijkt nu uit nieuw onderzoek dat het niet zo super is...

Lees ook

Kokosolie (of kokosvet) heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt als superfood. Toch blijkt nu uit nieuwe onderzoeken van de American Heart Association (AHA), ook wel bekend als de Amerikaanse hartstichting, dat het helemaal niet zo super is voor je gezondheid. Zo zou het zelfs net zo ongezond zijn als roomboter en jus. Het Voedingscentrum kan dit alleen maar beamen. 

Verzadigd

Volgens het Voedingscentrum kloppen de beweringen over kokosolie. Zij adviseren daarom ook om kokosolie met mate te eten, omdat het enorm rijk is aan verzadigde vetten. Hoewel kokosolie al jarenlang als superfood wordt gerekend en enorm veel goede eigenschappen zou hebben, is hier volgens de AHA weinig van waar. “Er zijn helemaal geen goede en geldige onderzoeken die al die gezondheidsvoordelen van kokosolie onderbouwen,” zeggen zij. 

Gevolgen 

Volgens het Algemeen Dagblad kan een teveel aan kokosolie, en dus verzadigde vetten, op den duur zorgen voor een verhoogd cholesterol en dus ook een groter risico op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum is het percentage verzadigd vet in kokosolie ook de reden dat het niet in de Schijf van vijf is opgenomen. Zo zou kokosolie volgens de AHA voor 82% uit verzadigd vet bestaand, terwijl roomboter uit 63% bestaat, en rundervet uit 50%. De woordvoerder van het Voedingscentrum zegt dan ook geen te hebben waar de kokosolie-trend vandaan komt. Zij adviseren om olijf- of zonnebloemolie te gebruiken. 

Meningen zijn verdeeld

Toch zijn de meningen hieronder verdeeld. Voedingsdeskundige Yvet Noordermeer vertelt aan LindaNieuws: “Dat klopt echt niet. Kokosolie is helemaal niet ongezond. De verklaring hiervoor is een scheikundig verhaal, maar het heeft te maken met de middellange ketens van vetzuren. Dat geeft kokosolie zijn bijzondere werking.” Ze gaat verder: “Het kan hele hoge temperaturen aan en heeft in je lichaam een anti-bacteriële werking. Daarnaast bevat kokosolie laurinezuur, wat ook in moedermelk voorkomt en het immuunsysteem stimuleert. Het is een heel bijzonder vet, al moet je het natuurlijk altijd met mate eten.” 

Lees ook: Wetenschappers vinden crème uit waar je bruin van wordt

Bron: AD, Voedingscentrum, LindaNieuws, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook