Nieuw onderzoek wijst uit: Patat kan het risico op de dood verhogen

Wow, dat zijn nog eens heftige resultaten...

Lees ook

Natuurlijk wist je al dat patat niet erg goed is voor je gezondheid, maar uit een nieuw onderzoek is gebleken dat het eten van gefrituurd voedsel zelfs het risico op de dood ernstig kan verhogen… Wow! Hoe dat zit, leggen we even uit. 

Dodelijk

Tijdens een acht-jaar-durend onderzoek van de Americal Journal of Clinical Nutrition is gekeken hoe 4400 mannen en vrouwen tussen de 45 en de 79 jaar oud reageerden op het veelvuldig eten van gebakken aardappels. Aan het eind van het onderzoek waren er 236 deelnemers overleden. Hieruit hebben de onderzoekers uiteindelijk geconcludeerd dat het eten van patat (twee of meer keer in de week) leidt tot een verdubbeld risico op een vervroegde dood dan bij mensen die dit niet aten. Ook ontdekten zij dat er bij het eten van gewone aardappelen, zoals in aardappelsalade of aardappelpuree, geen link was met een verhoogd risico op de dood. 

Daarbij kwam ook dat de onderzoekers de gewone, ongefrituurde aardappel zien als een groentesoort met gezonde vezels, mineralen en vitamines. Het zout dat aan de gefrituurde patat is toegevoegd, maakt de schade van patat alleen nog maar erger. Vooralsnog is het onderzoek nog bezig, en moeten er nog meerdere dingen over de link tussen patat en de gezondheid worden onderzocht. 

Het hele onderzoek lezen? Dat kan hier en hier

Lees ook: Lucy Hale flink onder vuur nadat ze zichzelf dik noemde op social media

Bron: Men’s Health UK, Beeld: iStock

 

 

Laatste nieuws

Zie ook