Déze sport is de slechtste sport om slanker en strakker te worden

Had jij dit verwacht?

Lees ook

Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat hardlopen niet de ideale sport is als je strakker, slanker en sterker wilt worden. Daarentegen zou je van hardlopen juist meer blessures krijgen, weinig spieren opbouwen, dito vet verliezen en daarbij ook vet opslaan rond de buik. Huh? Hoe dat zit, leggen we even uit.

Spieren

Volgens krachttrainer en sportschooleigenaar Lee Boyce is hardlopen een slecht idee als je van je buikje af wilt komen. Tegen Vice zegt hij: “Dat is wat veel mensen denken: dat het een goede manier is om slanker te worden en gewicht te verliezen. Maar er zijn heel veel andere dingen dan hardlopen die waarschijnlijk meer effect hebben.” Hij noemt krachtoefeningen en sprintjes. Spieren verbranden immers vet! Doordat je sterker en fitter wordt van krachttraining en sprinten, heb je volgens Lee ook aanzienlijk minder kans op blessures dan bij hardlopen. 

Onderzoek

Daarbij zou het zo zijn dat hardlopen meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt, dat de vetopslag rondom de buik zou verergeren. Aan een onderzoek, dat is gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, deden 27 vrouwen met obesitas mee. Hiervoor testten zij verschillende sporten, om zo te kijken welke sport het meest effectief is. Ze werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep jogde vijf dagen in de week. Groep twee deed drie dagen per week aan korte sprints en de laatste groep deed helemaal niets aan sport. Na zestien weken werden zij weer opgemeten en de resultaten waren best wel schokkend.

De groep sprinters waren allemaal vet verloren rond de buik en benen. De joggers daarentegen hadden alleen de conditie verbeterd, maar hadden evenveel vet verloren als de groep die niets had gedaan.

Lees ook: Shocking: Deze app is het meest schadelijk voor je mentale gezondheid

Bron: Vice, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook