Hoe kan het dat je koriander lekker vindt óf juist héél erg haat?

Er is geen middenweg! Maar hoe kan dit eigenlijk? Uit recent onderzoek blijkt dat je je ouders hiervoor mag bedanken...

Lees ook

Er zijn twee soorten mensen: De groep die koriander lekker vindt, en de groep die een vreselijke hekel heeft aan koriander. Zo zou koriander bij de haters naar zeep smaken en het voedsel met koriander proeven alsof je in een zeepbel hapt. Maar hoe kan het dat sommige mensen wel zeep proeven en andere mensen niet? De onderzoekers van SciShow hebben het antwoord voor je. 

Zeepjes

Zo zou het volgens hen compleet afhankelijk zijn van je genen. Het zou vooraf bepaald zijn of je koriander naar zeep vindt smaken of het juist lekker vindt. Het gaat in dit geval om het gen OR6A12. Als je in het bezit bent van dit gen, zou je de zeepachtige smaak bij koriander ervaren. Heb je dit gen niet, dan kun je koriander zonder problemen eten! 

Vies

Het wetenschapstijdschrift Nature deed er een onderzoek naar, en ondervroegen 300.000 mensen. Hieruit bleek dan één op de zes mensen last heeft van de zeepsmaak bij koriander. Dit is niet heel gek, want de onderzoekers hebben in koriander ook zes vetmoleculen gevonden die ook in zeep verstopt zitten. Wil je meer weten over je haat of liefde voor koriander? Bekijk dan onderstaande video. 

Lees ook: Onthuld: Krachttraining voor de spiegel is veel effectiever

Bron: SciShow, Nature, Women’s Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook