Door dít te drinken voor het sporten maak je je workout veel effectiever

En nee, het heeft niets te maken met sport- of energiedrankjes!

Lees ook

Is het jou wel eens opgevallen dat veel sportleraren en personal trainers gek zijn op koffie? Dat is niet voor niets, want uit recent onderzoek aan de University of São Paulo is gebleken dat niet sport- of gesuikerde energiedrankjes, maar juist koffie goed is voor bij het sporten! Het zou je workout namelijk nóg effectiever maken. Daar willen we natuurlijk alles over weten.

Make it work

Bruno Gualano, psychologisch professor aan diezelfde universiteit, fietst veel, maar drinkt daarbij ook veel koffie. Daarnaast heeft hij ook nog eens een onderzoek opgesteld om te kijken hoe cafeïne een verschil kan maken in je (sport)prestaties. Hij beweert dat dit inderdaad het geval is! Voor zijn onderzoek splitste hij een groep fanatieke, mannelijke fietsers in drie groepen: Een groep mannen die weinig cafeïne tot zich namen (minder dan één kopje), een groep die gemiddeld cafeïne tot zich nam (twee kopjes) en een groep die veel cafeïne tot zich nam (drie of meer kopjes). 

Testen

Vervolgens liet Gualano hen allemaal proeven afleggen waarbij ze zo hard mogelijk moesten fietsen binnen een bepaalde tijd totdat ze 450 calorieën hadden verbrand. De ene groep fietste met een pilletje op van 400 mg cafeïne (gelijk aan vier koppen koffie), de ander met een placebo pilletje, en andere groep zonder iets op te hebben. Hieruit bleek dat alle fietsers sneller waren wanneer ze de cafeïnepil hadden genomen.  

Hebben zware en langdurige koffiedrinkers dan nog wel baat bij de cafeïne? Jazeker, aldus Gualano. Uit zijn onderzoek is namelijk gebleken dat het effect bij cafeïne hetzelfde was bij alle onderzoeksgroepen. Wel zegt hij erbij dat het gevaarlijk kan zijn voor je lichaam als je cafeïne in grote hoeveelheden gaat slikken of op een andere manier gaat consumeren. Doe dit dan ook altijd voorzichtig en bouw het op. 

Lees ook: Nieuwe feiten over zwemmen met make-up op

Bron: Metro UK, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook