Is sushi beter voor je dan andere afhaalmaaltijden?

Heb je even geen zin om te koken? Dan heb je bij afhaalrestaurants niet altijd de gezondste keuzes. Maar is sushi dan wel de beste optie?

Lees ook

Sushi is populairder dan ooit en de Japanse sushirestaurants schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ook bij de afhaalrestaurants en bezorgservices is sushi geen onbekend begrip, want wat is er nu fijner dan na een lange werkdag op de bank springen met je favoriete handroll of maki’s? Hoewel sushi door veel mensen wordt gezien als de gezondste keuze tussen alle andere afhaalmaaltijden, is diëtiste Sanne Timmermans hier niet helemaal zeker over. 

Sushilovers

Je zou denken dat het Japanse gerecht gezonder is, omdat het voor de helft uit rijst bestaat, en voor de andere helft uit verse vis. Volgens Timmermans klopt deze verhouding lang niet altijd en dat maakt de sushi in sommige gevallen een stuk minder “een gezonde keuze”. In supermartksushi is de verhouding bijvoorbeeld al snel 80% rijst en 20% vis. Timmermans: “Supermarkten voegen meer rijst toe om de prijs te drukken. Aan de rijst van sushi wordt bovendien sushi-azijn toegevoegd om die langer op kamertemperatuur te kunnen bewaren. Die bevatten vaak waanzinnig veel suiker, soms wel 62,3 gram per 100 gram.”

Hoofdgerecht

Daarnaast wordt sushi, volgens Het Laatste Nieuws, gegeten als een bijgerecht in Japan. Hier in Nederland eten veel mensen het als hoofdgerecht, en worden er hele rollen naar binnen gewerkt. Volgens hen zitten er in een boot sushi maar liefst 1000 calorieën, wat je ook kunt vergelijken met een portie patat, met een frikandel en mayonaise, of anderhalve pizza, of zelfs vier wafels met slagroom. Of sushi dan nog de meest verantwoorde keuze is bij de afhaalkeuzes is dus nog maar de vraag. 

Lees ook: Moeten we stoppen met het eten van granola?

Bron: HLN.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook