Waarom je zo snel boos wordt als je honger hebt

Hungy + angry = HANGRY!

Lees ook

Hangry, je kent het wel: Je hebt zo’n honger dat je je aan alles gaat irriteren en heel snel boos wordt. Eigenlijk ben je jezelf even niet meer. Maar hoe kan het eigenlijk dat je jezelf niet meer in de hand hebt als je honger hebt? We zijn op onderzoek uitgegaan. 

Hangy

Als je honger hebt, zou er irritatie op kunnen komen spelen omdat er te weinig glucose in je bloed zit. Onze lichamen verwerken het eten in onder andere aminozuren, vetten en suikers (waar glucose er eentje van is). Als deze niet meer in het lichaam te vinden zijn, gaan er alarmbellen rinkelen. Je hersenen hebben namelijk glucose nodig om goed de kunnen functioneren. ls het glucose-gehalte aanzienlijk is verlaagd, dan kun je normale taken niet helemaal goed meer uitvoeren. In het meest extreme geval kun je dan duizelig worden of angstig en gekke woorden zeggen. En natuurlijk raak je snel geïrriteerd. 

Humeurig

Om een voorbeeld te noemen: Na een lang stuk hardlopen kun je gaan trillen. Je lichaam heeft dan veel energie verbrandt, en zoekt een manier om het ergens anders vandaan te halen. Dat doen je hersenen ook als er te weinig glucose in het bloed zit. Je hersenen zouden seintjes naar je organen kunnen sturen om andere levels omhoog te halen als compensatie van de glucose. Dit triggert de aanmaak van adrenaline, wat grote invloed heeft op je humeur.

En dat is waar het woord hangry eigenlijk vandaan komt! 

Lees ook: Viral: Dit model at vroeger slechts 500 calorieën per dag

Bron: Mirror, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook