Zijn bananen eigenlijk dikmakers?

Een banaan is enorm rijk aan voedingstoffen, maar is het eigenlijk wel goed voor de lijn?

Lees ook

Een banaan is, naast rijst, maïs en tarwe, één van de meest rijke voedingsmiddelen die er bestaan. Er zitten enorm veel voedingsstoffen in, zoals voedingsvezels, zetmeel en kalium, maar ook voedingsstoffen als calcium, ijzer en zink en de vitamines A, B en C. De banaan is zo populair dat Nederlanders samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen eten. Maar is dit eigenlijk wel goed voor je lijn? 

Lijntje

Volgens het Voedingscentrum is de banaan de meest calorierijke fruitsoort van de populairste fruitsoorten die we kennen. De zoete bananen, zoals wij die eten als fruit, bevatten namelijk, naast de stoffen als zetmeel, ook een gedeelte aan suiker. Toch adviseert het voedingscentrum om twee stuks fruit per dag te eten (gelijk aal 200 gram fruit of meer). Als je afwisselt met fruitsoorten, hoef je niet bang te zijn dat je aan zult komen wanneer je eens een banaan eet. 

Dik

Het is lastig om te zeggen of je dik wordt van bananen. Volgens voedings-expert dokter Daryl Gioffre is dit wel het geval, vanwege de snelle suikers in de banaan. Alles daarover lees je hier. Er is echter ook een tegenargument. In bananen zitten namelijk ook vezels, die de darmen weer stimuleren en zorgen voor een plattere buik. Alles daarover lees je hier

Lees ook: Moeder geeft ‘lastige’ dochter (4) geen suiker meer en dit is wat er gebeurde

Bron: Het voedingscentrum, Gezondheidsnet, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook