Deze drankjes kun je beter laten staan voorat je gaat sporten

Al lijkt #5 ons vrij duidelijk...

Lees ook

Tijdens het sporten werk je jezelf aardig in het zweet, waardoor je veel vocht verliest. Het is dus van belang dat je genoeg drinkt om gehydrateerd te blijven, maar er zijn een aantal drankjes die je het beste kunt laten staan.

Drinken

Er zijn een aantal dingen die je het beste kunt eten en drinken voor het sporten, maar ook een hele boel dingen die je beter niet kunt nemen. Uit een onderzoek van Columbia University bleek dat voor, tijdens en na je work-out vooral drinken erg belangrijk is, maar er wel een verschil is tussen welke drankjes ook daadwerkelijk goed voor je zijn. 

1. Zuiveldranken

Volgend diëtiste Angela Onsgard kan je drankjes die zuivel bevatten beter niet voor of tijdens je work-out drinken. Wel raadt ze aan om dit na het sporten te nemen. Mocht je het toch enorm lekker vinden, kies dan voor shake op waterbasis. “Zo heb je wel de voordelen van proteïne, maar heb je geen last van de zuivel”.

2. Fruitdranken

Waar veel mensen denken dat fruitdranken gezond zijn, wordt dit tegendeel vaak bewezen door de hoeveelheid suiker dat in de drankjes verwerkt zit. Vooral glucosefructosestroop kan zorgen voor bijvoorbeeld overgewicht. En dat is nou net niet waarvoor je meestal in de sportschool te vinden bent. Je kan dan ook beter voor bijvoorbeeld kokoswater gaan. “Kokoswater zit vol met elektrolyten die je tijdens een workout goed kunt gebruiken”, aldus Angela.

3. Sportdrankjes

Ze worden in reclames en dergelijke juist aangeraden om tijdens het sporten te drinken, maar het kan door de hoeveelheid suiker voor een enorme suikerdip veroorzaken. “Dit is slecht voor je hormonale systeem en lastig voor je lichaam om te verwerken. Dit komt bovenop het herstel wat je lichaam te verwerken heeft. Drink liever een additief vrije tomatensap”. Dit bevat naast een hoop kalium, natuurlijke suikers en bevordert ook een gezonde bloeddruk. Een betere optie dus. 

4. Koolzuurhoudende dranken

Ook al is het misschien een beetje vanzelfsprekend, frisdranken met koolzuur zijn geen goede optie voor in de sportschool. Je kunt er buikpijn en een opgeblazen gevoel van krijgen, maar het koolzuur zorgt ook voor uitdroging. Een ijskoude groene thee is volgens de diëtiste dan ook een gezondere en betere optie. 

5. Alcohol

Hier hoeven we eigenlijk geen woorden meer aan vuil te maken, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: alcohol en de sportschool gaan niet bepaald samen. Het heeft een ontstekende werking, droogt je lichaam uit en heeft negatieve invloed op je balans en besluitvorming. Drink liever een goed kop koffie, wat een betere invloed op je concentratie en presentatie heeft. 

Lees ook: Dít kun je het beste eten wanneer je gaat sporten

Bron: Women’s Health Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook