Zo kun je het beste eten volgens jouw bodytype

Het is algemeen bekend dat afvallen niet voor iedereen hetzelfde is. Yes, meer bewegen en minder eten is de mantra die voor iedereen geldt, maar wat v

Lees ook

Het is algemeen bekend dat afvallen niet voor iedereen hetzelfde is. Yes, meer bewegen en minder eten is de mantra die voor iedereen geldt, maar wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. 

Bodytype

Hoewel ieder lichaam anders is, kun je deze indelen in 3 verschillende bodytypes: mesomorph, endomorph en ectomorph. Deze bodytypes zijn genetisch bepaald en verschillen op basis van botten- en lichaamssamenstelling. Wanneer je een bepaald lichaamsdoel wilt bereiken, kan het handig zijn als je weet welk lichaamstype je hebt. Op deze manier kan je gaan trainen en je voeding gaan aanpassen die voor jou het beste werkt. 

Mesomorph

Het mesomorph bodytype is te herkennen aan haar zandloperfiguur, waarbij de schouders meestal wijder staan dan de heupen. Mesomorphen hebben vaak een atletisch, sterk, compact en slank lichaam en zijn van nature slank en gespierd. Zo niet, dan hoeven zij hier niet veel moeite voor te doen. Dat klinkt vrij ideaal, want als mesomorph behaal je dus snel resultaat. Maar daar schuilt ook een valkuil: het lijkt al snel alsof je alles kunt eten. Hierdoor kom je snel aan, maar kun je ook weer snel afvallen. Jojo is your middle name dus. 

Valt jouw lichaam in deze categorie, dan zijn gezonde vetten en relatief minder koolhydraten geschikt voor jouw lichaam. Zo sluiten low-carb diëten, bijvoorbeeld het beroemde Atkins-dieet (40% koolhydraten, 30% eiwit en 30% vet) goed aan bij de mesomorph.

Endomorph

In tegenstelling tot de mesomorph, valt het bodytype endomorph niet zo makkelijk af. Dat komt door de mooie, ronde curves die dit bodytype heeft. Vaak van groter postuur waarbij de heupen wat wijder staan dan de schouders. Voor de endomorph is afvallen lastiger en dus komen ze ook sneller aan. Maar met de juiste training en goede voeding kan de endomorph een prachtfiguur met vrouwelijke vormen tevoorschijn tonen. 

Vanwege het metabolisme van de endomorph zijn 6 tot 7 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote maaltijden aan te raden. Houd hierbij rekening met lage koolhydraten en weinig vetten. 

Ectomorph

De meeste ectomorps zijn dun, lang, tenger en hebben een heel erg laag lichaamsvetpercentage en weinig spiermassa. Het is vaak moeilijk voor een ectomorph om aan te komen of spiermassa op te bouwen. De meeste vrouwelijke ectomorphen zouden graag wat meer curves willen. Hier moeten zij harder voor trainen dan de andere figuren omdat zij moeilijker spiermassa aanmaken en moeilijk aankomen. 

Qua voeding zijn gezonde vetten voor de ectomorph geen enkel problemen. Vis, noten, olijfolie en andere voedingsmiddelen rijk aan complexe koolhydraten zijn aan te raden voor de ectomorph.

Lees ook: 6 etenswaren die ervoor zorgen dat je nooit een plaate buik krijgt

Bron: Women’s Health, beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook