Om deze reden wil je je ijsje nooit meer helemaal op eten

De zon schijnt en de temperaturen stijgen, kortom: de zomer is in aantocht. En dat betekent twéé dingen: rokjes mogen weer gedragen worden zonder pant

De zon schijnt en de temperaturen stijgen, kortom: de zomer is in aantocht. En dat betekent twéé dingen: rokjes mogen weer gedragen worden zonder panty en ijsjes mogen weer gegeten worden. En over die ijsjes…. Dat chocoladepuntje in je hoorntje? Die kun je beter niet mee snoepen.

Say what?

Brenger van dit slechte nieuws is Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit Utrecht. Hij stelt dat het laatste hapje van je Cornetto ongezonder is dan de rest van het ijsje (dus vanille ijs + nootjes + chocoladestukjes). 

Smeltpunt

De theorie die daarachter schuil gaat, is de volgende: om het smeltpunt te controleren en het smelten te voorkomen, moet er iets worden aangepast in de samenstelling van de vetten in de chocolade. Met behulp van katalysatoren worden onverzadigde vetten omgezet in verzadigde vetten. Het komt er dus op neer dat de gezonde vetten uit de chocolade worden omgezet in ongezonde vetten.

Broodje aap

Unilever, de producent van Cornetto’s, ontkent tegenover de Gazet van Antwerpen dat het proces plaatsvindt. „De cacaofantasie in het puntje is niet gehard”, zegt woordvoerder Freek Bracke. „Er komt dus geen katalysator aan te pas en er ontstaan dus ook geen transvetten.”

Wil je de uitgebreide uitleg van Bert zien? Bekijk zijn college hieronder. 

Lees ook: Dit zijn de vakantiebestemmingen van 2017 volgens reizigers

Bron: Universiteit van Nederland, YouTube | Beeld: iStock, YouTube

Laatste nieuws