Bizar! Met dit ingrediënt zijn roze koeken roze gemaakt

Oh my! Durf jij hierna nog roze koeken te eten? Of roze lippenstift te gebruiken? Of Fristi te drinken?

Lees ook

Tegenwoordig worden er aan voedingsmiddelen regelmatig smaak- en kleurstoffen toegevoegd. Vandaag gaan we het over de roze kleurstof hebben. Want: Als het roze is, willen we het natuurlijk altijd wel hebben of eten. Maar weet je eigenlijk wel waar de roze kleurstof van die heerlijke roze koeken, die zoete Fristi of die mooie roze lippenstift van is gemaakt? Nee? Dat is misschien maar goed ook, want wij waren in shock toen we het hoorden! 

Luizen? 

Die felroze kleurstof die vaak voor het roze (of rode) kleurtje aan je voedingsmiddelen zorgt, staat bekend als het E-nummer E-120. E-120 staat beter bekend als Karmijnzuur. Dit is een dierlijke of organische kleurstof die wordt gemaakt van dierlijk bloed. Het wordt gebruikt voor verf, cosmetica en ook voedingsmiddelen. Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, ook wel bekend als de schildluis. Ja, je leest het goed: LUIZEN!

Vega

Door de luizen te drogen in de zon en vervolgens te pletten, komt er een vloeistof vrij. Dit rode vocht wordt vervolgens gemengd met andere stoffen, zoals koningswater, tin of aluin. Tin en koningswater maken de kleur nóg roder dan het al was. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan moet je volgende keer maar even goed nadenken als je iets met een rode of roze kleur eet! 

Lees ook: 5 verrassende redenen waarom je haar vet wordt

Bron: Wikipedia, Viva, Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook