5 verrassende redenen waarom je haar vet wordt

En nee, dit heeft niet alleen te maken met hoe vaak je je haar wast!

Lees ook

Heb je net je haar gewassen, is het de volgende dag alweer vet. Komt dit je bekend voor? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nu hoeft een vette coupe echt niet alleen te komen doordat je ‘vies’ haar hebt of omdat je het te vaak was. Er zijn nog heel wat redenen die er óók voor kunnen zorgen dat je haar vettig wordt. We noemen de vijf meest voorkomende even voor je op. 

1. Je zit te vaak aan je haar 
Breng je regelmatig je lokken in model met je vingers? Dan is er een grote kans dat je aan het einde van de dag vettig haar hebt. Als je met je vingers over je hoofdhuid gaat, blijft er vet van je hoofdhuid aan je vingers zitten. Dit smeer je vervolgens uit over je haren zodra je het in model brengt. Hetzelfde geldt voor krabben op je hoofd. Wil je dit voorkomen? Probeer dan wat minder aan je haren te zitten! 

2. Te veel wassen 
Deze zag je natuurlijk al aankomen. Heel vaak je haren wassen helpt op de korte termijn misschien tegen vet haar, maar op de lange termijn werkt het juist andersom. Als je je haar elke dag wast, was je telkens de natuurlijke oliën van je hoofdhuid af. Hierdoor gaat je hoofdhuid telkens extra zijn best doen om nieuwe olie aan te maken, zodat je hoofdhuid niet uitdroogt. Hierdoor wordt je haar dus ook snel vet. Probeer je wasbeurten langzaam af te bouwen naar 2 tot 3 wasbeurten in de week voor het beste resultaat. 

3. Te veel conditioner 
Natuurlijk is conditioner of een haarmasker goed voor de gezondheid van het haar, maar er is ook een grens. Het kan namelijk zo zijn dat je een te zware conditioner hebt voor jouw haartype. Hierdoor verzwaart je haar, gaat het hangen en oogt het ook vettiger als je het bij je aanzet aanbrengt. Tip: Breng deze producten alleen aan op de punten van je haar. De punten hebben de meeste zorg nodig, en daardoor wordt het haar rondom je hoofdhuid ook niet vet.

4. Je borstelt je haar te vaak 
Iedere keer als je je borstel door je haar haalt, neem je de oliën van je hoofdhuid mee op je borstel en smeer je het uit over je haren. Als je het te vaak borstelt, zal je haar ook sneller vet zijn. 

5. Je borstel is vies 
Iedere keer als je je haren borstelt, blijven er oliën en andere haarproducten in de borstel plakken. Als je je (schone) haren dan weer borstelt, smeer je deze producten weer uit over je haar, waardoor het sneller vet kan worden. 

Lees ook: Waarom je je moe voelt totdat je daadwerkelijk wil slapen

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook