Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met sporten

Aiaiai, dit moet je toch even weten voor je de sportschool vanavond weer overslaat!

Lees ook

Bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt: Je bent fanatiek aan het sporten en gezond aan het leven, maar dan ineens heb je er geen zin meer in. Je bent de sportschool even helemaal zat en ook je hardloopschoenen kun je even niet meer zien. Toch moet je er nog maar eens goed over nadenken als je besluit te stoppen met sporten. Er zitten namelijk flink wat risico’s aan verbonden. 

Sport

Stephanie Dietz, spinning instructrice en personal trainer bij Barry’s Bootcamp, legt uit: “Je spieren worden sneller vermoeid en dus lui, al na drie dagen. En je zult dus drie dagen na je laatste work-out al kracht verliezen. Maar dat is niet alles:

1. Cravings

Als je de sportschool overslaat, zul je sneller grijpen naar die hamburger of reep chocolade. Dit komt door een gebrek aan positieve invloed, die je krijgt van sporten. En bij een gebrek hieraan, krijg je dus enorme cravings naar dingen die ongezond zijn.

2. Depressief

Sporten zorgt ervoor dat het stofje endorfine in je bloed komt. En endorfine, daar word je blij van. Als je niet sport, voel je je dus een stuk depressiever en hoe langer je niet sport, hoe erger dit gevoel wordt. Wanneer je de hele dag achter je bureau zit, is het belangrijk om je spieren ’s avonds eens lekker aan het werk te zetten. Het kost je energie, maar het levert uiteindelijk meer energie op.

3. Stress

Lig je ’s nachts wakker van je rekeningen en andere verplichtingen? Sporten is goed voor het wegnemen van je stress en dat zorgt er dan weer voor dat je ’s nachts niet wakker ligt. Sport je niet, dan ga je meer piekeren. Dus heb je veel aan je hoofd? Duik dan vooral de sportschool in en je zult je daarna een stuk rustiger voelen.

4. Hersenen

Uit onderzoek is gebleken dat sporten goed is voor veel verschillende dingen, waaronder ook het goed functioneren van de hersenen. Uit een recent onderzoek, dat is gepubliceerd in de Frontiers in Aging Neuroscience, is gebleken dat zelfs een korte vakantie waarin je niet sport, effect heeft op je hersenen. Niet sporten heeft dus wel degelijk op korte termijn een effect op je geheugen en je emoties.

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als je met een beha aan slaapt

Bron: Elite Daily Beeld: Istock

 

Laatste nieuws

Zie ook