Zo scheer je je bikinilijn op de juiste manier

Het bikini-seizoen komt er weer aan, maar dankzij deze tips heb jij nooit meer rode bultjes na het scheren!

Lees ook

Het bikini-seizoen komt er weer aan, dus moet je de boel down under weer zorgvuldig bijhouden. Toch kan het wel eens voorkomen dat je geschoren huid geïrriteerd raakt, en je allemaal rode, pijnlijke bultjes langs je bikinibroekje ziet. Dat is natuurlijk helemáál niet de bedoeling en daarom stellen we even een mini-cursus bikinilijn-scheren voor je op, zodat je zorgeloos in je mooiste bikini rond kunt paraderen! Maak je aantekeningen?

1. Investeer in een goed scheermes 

Je gebruikt waarschijnlijk ook de beste producten voor je gezicht, dus waarom dan ook niet voor je huid daar beneden? “Gebruik bij voorkeur altijd een goed scheermesje waar meerdere mesjes in zitten. Zo wordt de druk op de huid verdeeld over de mesjes en geeft het het beste effect,” zo zegt dokter Dendy Engelman van Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery in New York. Wegwerpmesjes zijn volgens hem ook alleen bedoeld in het uiterste geval, en zijn absoluut niet bedoeld om een maand lang te gebruiken. Ze heten niet voor niets wegwerpmesjes! 

2. Bereid de huid voor 

Heb jij je haren heel lang niet geschoren? Dan is het volgens Engelman een beter idee om de langere haren eerst korter te trimmen. Was daarna de bikinilijn met warm water, gedurende ongeveer 10 minuten. Hierdoor wordt de huid wat zachter, waardoor het makkelijker is om de haartjes te verwijderen. Dep de huid droog, en scrub de huid vervolgens licht, zodat de dode huidcellen weg zijn. Zo kan het scheermesje beter bij de haartjes komen. 

3. Gebruik scheerschuim, -gel of -crème.

Engelman: “Als je je scheert, scheer je de huid eigenlijk ook. Als je niet genoeg scheerschuim gebruikt, kan het zijn dat je je huid beschadigt en daardoor ook irriteert. Een scheerproduct van goede kwaliteit met verzorgende bestanddelen beschermen de huid beter tegen het scheermes. Breng een dun laagje aan op de huid, zodat je de haartjes er nog doorheen kunt zien.”

4. Scheer in de goede richting 

Hóé je scheert is één van de belangrijkste dingen van het scheren. Bultjes kunnen namelijk ook ontstaan als je tegen de haargroei-richting in scheert. Er ontstaat een rood bultje bij het haarzakje en er is een grote kans op ingegroeide haren. Als je het mesje voorzichtig langs de bikinilijn laat glijden, doe dit dat met de haargroei mee en zet niet te veel druk. Hoe meer mesjes er op het scheermes zitten, hoe beter het is voor je huid. 

5. Naverzorging

Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen nadat je het hebt geschoren. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerde, alcohol-vrije, hydraterende crème op de delen die je geschoren hebt. Als je té vette crèmes gaat gebruiken, is er een kans dat de poriën dicht gaan zitten, waardoor er puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je scheermes goed reinigt nadat je hem hebt gebruikt én dat je hem na 5 tot 7 scheerbeurten vervangt. Dit is nodig zodat er zo min mogelijk bacteriën in kunnen groeien, die kunnen zorgen voor meer irritaties. 

Lees ook: Waarom topsporters gummibeertjes eten na een wedstrijd

Bron: Women’s Health USA, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook